Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj
På onsdagen var Ryssland redo för ännu ett möte​, enligt Kreml. Något Ukraina uppges tacka ja till. - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT, Sergei Kholodilin/AP/TT och Filip Norman/TT

Uppgifter: Ryssland och Ukraina är redo för nya samtal

Den 28 februari möttes förhandlare från Ukraina och Ryssland för att samtala. Efter mötet drog sig bägge sidor tillbaka för att överlägga. Nu är den ryska sidan redo att återuppta samtalen med Ukraina, uppger Kreml på onsdagen.


Vid gränsen till Belarus möttes förhandlarna från Ryssland och Ukraina, som ska ha anlänt till staden Homel i sydöstra Belarus på måndag förmiddag den 28 februari. Ukrainska regeringens rådgivare, Mychailo Podolyak, bekräftade att mötet inletts i ett sms till Reuters strax innan lunchtid.

Målet, från Ukrainas sida, är att få en omedelbar vapenvila och att de ryska trupperna ska dra sig tillbaka. Medan den ryske förhandlaren Vladimir Medinskij vill nå en överenskommelse som ska gynna båda sidor. Läs mer om det här.

Foto: Sergei Kholodilin/TT

Uppgifter: Ukraina och Ryssland redo för ett andra möte

På onsdagen var Ryssland redo för ännu ett möte, enligt Kreml.

— Vår delegation kommer att vara redo för att fortsätta samtalen, säger den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov, och lägger till att den ryska delegationen väntar sig att de kommer att hållas under onsdagskvällen.

Då kan Ryssland och Ukraina mötas igen

Dmitrij Peskov nämner inte var samtalen i så fall ska äga rum, men de ska enligt honom även i fortsättningen från rysk sida ledas av den ryske tidigare kulturministern och rådgivaren inom kulturfrågor Vladimir Medinskij.

Ett tag efter att Kreml kommit med beskedet om att den ryska sidan var redo, uppger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att landet är redo för samtal, enligt BBC.

"Vi är inte på något sätt redo att acceptera några ryska ultimatum", skriver Dmytro Kuleba i ett inlägg på Facebook.

Senare kom uppgifter om att Ukraina tackar ja till mötet föreslaget av ryska sidan, det bekräftas av en talesperson för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, enligt Aftonbladet.

Dagen innan, den 1 mars, sade ukrainska presidenten att ett villkor för nya samtal var att Ryssland skulle sluta bomba landet, enligt Omni.

Mötet uppges hållas under kvällen på onsdagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!