Alex Konanykhin erbjuder miljonbelöning för den som ställer Vladimir Putin inför rätta.
Alex Konanykhin erbjuder miljonbelöning för den som ställer Vladimir Putin inför rätta. - Foto: Wikimedia Commons och Alexei Druzhinin/AP/TT

Entreprenören: 10 miljoner till den som ställer Putin inför rätta

Alex Konanykhin, en affärsman från Ryssland som numera är bosatt i USA, erbjuder drygt 10 miljoner kronor till den som griper och ställer Vladimir Putin inför rätta.
– Jag tänker inte misstas för någon av de ryssar som är medskyldiga genom tystnad, säger han.


Kriget breder ut sig över Ukraina och förödelsen är enorm sedan invasionen den 24 februari. Läs vad vi vet om kriget här.

Efter attackerna har hela världens blickar riktats mot president Vladimir Putin, som var den som gav order om invasionen i ett tv-sänt tal. Här kan du läsa om hur Putin kom till makten.

Tusentals ryska medborgare har protesterat mot Putins våldsamma tilltag. En av de som satt ner foten och markerat mot Kreml är den ryska affärsmannen och entrepenören Alex Konanykhin.

Alex Konanykhin erbjuder miljonbelöning

Mer specifikt tog Alex Konanykhin, som grundat Russian Exchange Bank och Transparent Business, till LinkedIn för att dela ett erbjudande.

I inlägget, som nu tycks vara raderat enligt Breakit, uppger Konanykhin att han är villig att erbjuda en miljon dollar, vilket motsvarar drygt 9,8 miljoner kronor, till den som griper Vladimir Putin "som en krigsförbrytare under ryska och internationella lagar”.

"Ville skicka ett tydligt meddelande"

Trots att inläggets raderats uppger Alex Konanykhin att erbjudandet kvarstår och att han är fullt allvarlig med belöningen.

– Jag är inte naiv. Jag inser att ingen kommer att komma in med honom med en säck över huvudet och fråga efter pengarna, säger han till People, och fortsätter:

– Men jag ville också skicka ett tydligt meddelande: jag tänker inte misstas för någon av de ryssar som är medskyldiga genom tystnad.

Betalar inte för mordet på Vladimir Putin

I flera medier, däribland The Independent, har man beskrivit det som att Alex Konanykhin utfäst en belöning "på Vladimir Putins huvud". Men så är inte fallet, menar affärsmannen.

“Vissa rapporter gör gällande att jag lovat att betala för mordet på Putin. Det är inte korrekt. Även om ett sådant resultat skulle påhejas av miljoner människor runtom i världen, så anser jag att Putin måste ställas inför rätta”, skriver han på LinkedIn.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!