Gator byter namn världen över efter kriget i Ukraina.
Gator byter namn världen över efter kriget i Ukraina. - Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/TT och Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Ukraina och Zelenskyj hedras med nya gatunamn: "Hjältar"

Vladimir Putin beordrade ryska trupper att invadera Ukraina i vad han benämnde som "en specialoperation". Nu fördöms han världen över – genom otaliga namnkupper.


Den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina och sedan dess har över två miljoner människor flytt, samtidigt som dödstalen stiger. Läs vad vi vet om kriget här.

Invasionen har gett upphov till omfattande protester världen över, men det stannar inte där. Gator och platser i närheten av ryska ambassadbyggnader i en rad städer byter nämligen namn för att hedra Ukraina.

"Det fria Ukrainas hjältar" i Vilnius

Gatan som leder fram till den ryska ambassaden i Litauens huvudstad Vilnius byter den 9 mars namn till "Det fria Ukrainas hjältar", enligt SvD.

”Alla som skriver ett brev till ambassaden kommer att tvingas tänka på offren för den ryska aggressionen och de ukrainska hjältarna”, skriver Vilnius borgmästare Remigijus Šimašius på Facebook.

"Fria Ukrainagatan" i Tirana

Den 7 mars bytte gatan, där den ryska ambassaden i Albaniens huvudstad Tirana är belägen, namn. Numera går den under namnet "Fria Ukrainagatan".

”Den här gatan kommer att definiera vår stad”, skriver stadens borgmästare Erion Veliaj på Twitter.

"Ukrainaplatsen" i Oslo

Kommundelsnämnden i Frogner i Oslo röstade den 8 mars igenom förslaget att byta namn på den korsning som är belägen vid ryska ambassaden i huvudstaden.

Vad blev det nya namnet då? Ukrainaplatsen. Läs mer om det här.

"Oberoende Ukrainagatan" i Riga

Även i Riga har gatan där den ryska ambassaden ligger fått ett nytt namn, enligt Reuters. Sedan den 4 mars heter gatan "Oberoende Ukrainagatan".

Nya gatunamn föreslås världen över

Samtidigt föreslås liknande namn i en flera andra storstäder världen över. En politiker i Kanada har lagt fram ett förslag om att gatan vid den ryska ambassaden ska byta namn till "Zelenskyjboulevarden" efter Ukrainas president, rapporterar CTV News.

Volodymyr Zelenskyj. Foto: Filip Norman/TT

I Storbritannien har Liberaldemokrater lämnat in ett förslag om att ambassadgatan Kensington Palace Gardens, där Rysslands ambassad huserar, ska byta namn till "Zelenskyj avenue", enligt The Evening Standard.

Gatuskyltar har placerats vid ryska ambassader

På flera håll har demonstranter satt upp nya, icke-officiella, gatuskyltar vid ryska myndighetsbyggnader. 

Vid Rysslands ambassad i Köpenhamn har en skylt, där det står "Ukrainas gata", satts upp och i Washington D.C. placerades skylten "President Zelenskyjs väg" vid ambassaden, enligt Huffington Post

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

1 timme sedan
Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.