Vladimir Putin har sannolikt en "skev" bild av kriget i Ukraina.
Vladimir Putin har sannolikt en "skev" bild av kriget i Ukraina. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT och Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Experten om Putins bild av kriget: "Begränsad och skev"

Nästan tre veckor har gått sedan Ukraina invaderades av rysk militär och många bedömare har pekat på hur kriget hittills inte gått som den ryska ledningen tänkt sig. Men hur pass informerad är egentligen Vladimir Putin om hur invasionen går? Nyheter24 frågade en expert.


Den 24 februari invaderade ryska trupper grannlandet Ukraina – på order av president Vladimir Putin. Läs vad vi vet om kriget här.

Förödelsen är enorm och dödstalen stiger, men kriget har inte gått så som den ryska ledningen tänkt sig.

Hur går kriget för Ryssland?

Enligt flera bedömare, däribland Charles Miller, doktor i statsvetenskap och expert på militära konflikter, som är verksam vid Australian National University, har man missbedömt den ukrainska motståndskraften.

— Jag tror att ryssarna hade tänkt sig avsluta insatsen på några dagar, har Miller tidigare sagt till TT.

Läs mer om det här.

Vladimir Putin har en "skev bild" av kriget

Samtidigt försöker Kreml, via ett enormt propagandamaskineri, sprida bilden av att det de beskriver som "en specialoperation" i Ukraina går helt enligt plan. 

Men det är inte bara det ryska folket som är föremål för propagandan och som därigenom får en missvisande bild av kriget, utan även Vladimir Putin själv kan vara dåligt informerad.

– Baserat på forskningen på auktoritära regimer så tror jag att han har en ganska begränsad och skev bild av vad som pågår, säger Espen Geelmuyden Rød, forskare vid institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, till Nyheter24.

Därför kan Vladimir Putin vara dåligt informerad

Men hur kommer det sig då att Vladimir Putin är så dåligt, eller felaktigt, informerad om den ryska offensiven i Ukraina?

– Orsaken till det är att Ryssland, under Putins tid vid makten, utvecklats till en personalistisk diktatur och i sådana har diktatorn, i det här fallet Putin, hela makten vid sina händer och omges bara av ja-män som inte törs säga något som inte passar in i hans världsbild, säger Espen Geelmuyden Rød och fortsätter:

– Jag kan inte tänka mig att de ryska militärstrategerna eller rådgivarna trodde något annat än att detta skulle resultera i problem, men den informationen kom sannolikt aldrig till toppskiktet av regimen. 

Här kan du läsa om vad som händer om Putins innersta krets går emot honom.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!