Vad händer om man motsäger Vladimir Putin?
Vad händer om man motsäger Vladimir Putin? - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT och Alastair Grant/AP/TT

Experten: Det händer om den innersta kretsen går emot Putin

Vladimir Putin sägs vara omringad av ja-sägare, men vad händer egentligen om den innersta kretsen i Kreml motsäger den ryske presidenten? Nyheter24 frågade Espen Geelmuyden Rød, forskare vid institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet.


Vid ett tv-sänt tal till nationen den 24 februari uppgav Rysslands president Vladimir Putin att man inlett vad han benämnde som "en specialoperation" i Ukraina.

I själva verket rörde det sig om en storskalig invasion och kriget i Ukraina har du skördat hundratals offer. Läs vad vi vet om invasionen här.

Hur kan Vladimir Putin stoppas?

Invasionen har fördömts vid protester runtom i världen och hårda ekonomiska sanktioner har riktats mot Ryssland. 

Flera världsledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron och Finlands president Sauli Niinistö, har vädjat om att den väpnade konflikten ska upphöra. Läs mer om det här.

Den ryska offensiven fortsätter dock och många frågar sig om vad, och vem, som kan stoppa Vladimir Putin.

Vad händer om man säger emot Putin?

Källor i närheten av det politiska toppskiktet i Kreml har uppgett att många i Vladimir Putins närmaste krets, som utåt sett är positiva till invasionen, i själva verket är kritiska mot de beslut han tagit. Här kan du läsa om det.

Men vad skulle då hända om de yppade dessa kritiska åsikter och faktiskt sa emot presidenten? Nyheter24 frågade Espen Geelmuyden Rød, forskare vid institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet.

– Det är en hög risk och i bästa fall riskerar man kanske bara karriären. Man får ett annat jobb. Men i värsta fall riskerar man livet, säger han och fortsätter:

– Man har ju sett hur Putin har styrt i nästan 20 år och man ser då vad som hänt med hans fiender, så det är  klart att det kan vara ganska farligt.

Experten: "Man ser hur rädda de är"

Vidare pekar Espen Geelmuyden Rød på den video som släpptes strax innan invasionen där Vladimir Putin sågs i ett möte tillsammans med sina närmaste och plötsligt fräste åt den ryske underrättelsechefen Sergej Narysjkin att "tala tydligt", vilket bland andra HBL då rapporterade om. 

– Man ser hur rädda de är, säger Geelmuyden Rød och fortsätter:

– Narysjkin klarar knappt av att prata då. Jag tycker det visar på vilken stämning som råder runt Putin.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!