27-åriga Olga tillsammans med sin bebis och partner.
Nyblivna mamman Olga tvingades skydda sitt barn med sin kropp när missiler träffade familjens bostadshus. - Foto: Ohmatdit Children's Hospital/Facebook och Rodrigo Abd/AP/TT

Olga, 27, skyddade sin bebis från missilattack – med sin kropp

En månad har gått sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes. Sedan dess har oräkneliga civila skadats och dödats i militära attacker. Nyblivna mamman Olga tvingades skydda sitt barn med sin kropp när missiler träffade familjens bostadshus.


Den 24 februari beordrade den ryske presidenten Vladimir Putin sina styrkor att genomföra en storskalig militär attack mot Ukraina, i vad han själv i ett tv-sänt beskrev som en militär "specialoperation". Närmare en månad senare råder krig i landet och förödelsen är enorm. Läs allt vi vet om kriget här.

Kriget har skördat otaliga offer, såväl soldater som civila. Rysslands invasion av Ukraina har fördömts världen över, och flera av attackerna har skett mot bostadshus och sjukhus.

I ett flygangrepp mot ett barnsjukhus och en förlossningsavdelning i hamnstaden Mariupol omkom tre personer, medan 17 skadades. Gravida Marianna Vishegirskaya var en av de som skadades, men födde kort senare en frisk dotter. Läs mer om det här.

Olga i Ukraina tvingades skydda sitt barn med sin kropp

Olga, 27, var hemma i sin lägenhet i huvudstaden Kiev och ammade sitt sex veckor gamla barn, som hon täckt över med en filt, när deras bostadshus utsattes för en missilattack.

– Och det var det som höll barnet vid liv. Jag fick henne precis täckt i tid, säger hon i en intervju med The Guardian, och berättar vidare att hennes man Dmytro också försökte skydda familjen.

Med sin kropp lyckades Olga skydda sin bebis från att bli allvarligt skadad, men hon själv var mer illa däran med flera skärsår i huvudet. Familjen tog sig omgående till Ukrainas största barnsjukhus Ohmatdit som skriver om angreppet på Facebook.

– Det finns inget annat för oss att göra än att vara positiva, och bara hoppas på att det här var det värsta, det mest fruktansvärda som kommer att hända i våra liv, säger Dmytro, som vårdas för skador på sitt ena ben, till tidningen.

Till CNN säger han att förskolan på gården utanför deras lägenhet också träffats.

– Det fanns inget tak, inga fönster eller dörrar i husen intill. Skärvor av glas flög runt oss, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!