Svenske Semin Yildiz, 24, är prickskytt i Ukraina.
Svenske Semin Yildiz, 24, är prickskytt i Ukraina. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT och Privat

Svenske Semin, 24, är prickskytt i Ukraina: "Ett kall"

Semin Yildiz, 24, lämnade tryggheten i skånska Gärsnäs för att resa till och strida för Ukraina. Nu är han prickskytt i det krigsdrabbade landet.
– De bryr sig inte om vem de bombar, säger han till Nyheter24 om den ryska offensiven.


Den 24 februari invaderade ryska trupper, på uppmaning av president Vladimir Putin, Ukraina och nu pågår fullskaligt krig i landet. Läs vad vi vet om invasionen här.

Sedan invasionens början har tusentals människor rest till Ukraina från andra länder för att strida på den ukrainska sidan, däribland svenske Jesper Söder, 31, som Nyheter24 tidigare pratat med. Här kan du läsa hur Söder beskriver situationen i landet.

Semin Yildiz är prickskytt i Ukraina: "Ett kall"

Ytterligare en svensk som åkt till det krigsdrabbade landet är 24-åriga Semin Yildiz från Gärsnäs i Skåne. För Nyheter24 berättar han om varför det kändes viktigt att ta sig dit.

– Jag kom fram till beslutet genom att se vad som hände där nere via nyheter. Även genom en del klipp där man ser vad ryssarna gör. Det väckte en sorts ilska i mig och jag kände ett kall: jag kan påverka situationen på ett militärt sätt. 

– Mina nära och kära hade blandade känslor. Vissa blev ledsna och sa att jag inte skulle åka, medan andra inte var förvånade och önskade mig ett stort lycka till, fortsätter han.

"Bryr sig inte om vem de bombar"

Vidare beskriver Semin Yildiz hur han, väl på plats i Ukraina, sett en "enorm ondska" och att den ryska militären är brutal. Samtidigt är motståndsviljan stor bland ukrainarna.

– Man kämpar hårt mot ryssarna och har inga planer på att ge upp. Man åstadkommer stor skada på fienden samt håller moralen hög, säger han och fortsätter:

– Människorna här lider däremot av de ryska, hänsynslösa, attackerna mot civila mål. De bryr sig inte om vem de bombar.

"Man kände vissa som gick bort"

Faktum är att Semin Yildiz nätt och jämnt undkom en rysk robotattack. 24-åringen befann sig nämligen på en militär träningsbas, strax utanför Lviv i nordvästra Ukraina, bara dagar innan den angreps den 13 mars.

– När jag hörde att basen blev bombad var jag inte ett dugg förvånad. Jag visste att det bara var en tidsfråga innan ryssarna skulle sända en signal till utlandet att man inte ska lägga sig i. 

Men även om attacken inte var någon chock var det tunga känslor som drabbade prickskytten.

– Jag blev ju ledsen och kände en enorm sorg för man kände vissa som dessvärre gick bort efter den avskyvärda attacken, säger Semin till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!