Vad händer om Vladimir Putin skulle mördas?
Vad händer om Vladimir Putin skulle mördas? - Foto: Rodrigo Abd/AP/TT och Darko Vojinovic/AP/TT

Experten: Det händer om Vladimir Putin skulle mördas

Ukrainas militära underrättelsetjänst har uppgett att det, i ryska kretsar, finns långtgående planer på att lönnmörda Vladimir Putin – något som inte bekräftats av oberoende källor. Men vad skulle hända om presidenten dödades? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.


Ryska trupper korsade gränsen och inledde en fullskalig invasion av Ukraina den 24 februari. Förödelsen i det krigshärjade landet är stor och dödstalen stiger. Läs vad vi vet om kriget här.

Hela världen väntar nu på president Vladimir Putins nästa drag. Samtidigt kommer uppgifter, som ännu inte bekräftats av oberoende källor, från Ukrainas militära underrättelsetjänst (HUR) om att man i ryska kretsar planerar ett lönnmord på den ryske ledaren.

Här kan du läsa mer om det.

Hur sannolikt är det att Vladimir Putin mördas?

Men hur sannolikt är det att Vladimir Putin mördas, vad skulle då hända med kriget i Ukraina och vem skulle bli hans efterträdare? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier hos Utrikespolitiska institutet.

Hugo von Essen. Foto: Pressbild/Utrikespolitiska institutet

Att mörda presidenten är ett svårt uppdrag, menar von Essen.

– Putin är ju en väldigt skyddad man. Han är väldigt isolerad och det är inte vem som helst som får tillgång till honom, så det skulle behöva vara någon i hans innersta krets som gör det, säger han och fortsätter:

– Det som är mest sannolikt, även om de flesta sådana här scenarion känns osannolika, är väl om det är någon komplott där flera personer i hans innersta krets skulle vara inblandade. Jag tror inte att någon av dem skulle våga agera helt ensam och helt utan någon plan för vad som skulle hända därefter eller vem som skulle ta över.

"Jag tror att han är livrädd"

Vem som skulle bli Vladimir Putins efterträdare är dock mycket oklart. Enligt Hugo von Essen är personerna i presidentens närmaste krets inga populära politiker, och Putin har själv undvikit frågan genom åren.

– Putin har varit väldigt duktig på att dels ta bort alla potentiella hot mot honom, inklusive efterträdare, dels har han inte överhuvudtaget gett någon som helst indikation på vem han ser som sin ”kronprins”.

– Det tror jag är väldigt medvetet. Jag tror att han är livrädd att om han skulle börja förbereda en kronprins, så skulle den personen förråda honom och ta makten ifrån honom.

Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Här tror von Essen att maktskiftet i Kazakstan haft en påverkan. Där lämnade nämligen den långvarige ledaren Nursultan Nazarbajev över presidentskapet, och det dagliga arbetet som det innebär, till kronprinsen Kasym-Zjomart Tokajev år 2019.

– Samtidigt behöll han den riktiga makten genom livslånga nyckelpositioner som ordförande för säkerhetsrådet och som ”Ledare av nationen”, kallat Elbasy. Men i och med folkets krav på förändring i samband med de omfattande protesterna i januari i år lyckades Tokajev utmanövrera sin företrädare och ta hela makten själv.

– Jag tror att Putin bevakade allt det här ganska väl, fortsätter von Essen och betonar att man sällan lyckas med stabila maktskiften i diktaturer.

Vad skulle hända med kriget i Ukraina om Putin dog?

Hur det pågående kriget i Ukraina skulle påverkas om Vladimir Putin mördades eller på annat sätt dog skulle till stor del handla vilka beslut hans innersta krets då skulle ta.

– Vi vet att de har en liknande världsbild och liknande föreställningar om Ryssland, Ukraina och västvärlden. De har ju inte på något sätt varit någon modererande eller nyanserande röst i allt det här, konstaterar von Essen och fortsätter:

– Det kan bli värre. Det kan vara så att de tycker att Putin varit för vek och att han borde ha använt Rysslands allra starkaste vapen, det vill säga kärnvapen.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Men von Essen utesluter inte att personerna i Putins närhet insett att kriget skadar Ryssland långsiktigt och att de upplever att presidenten "målat in sig i ett hörn".

– De kanske inte tycker att Putins mål, att ta politisk kontroll över Ukraina, är fel. Men däremot kanske de tycker att det var ett strategiskt misstag att göra en fullskalig invasion.

Oavsett hur den ryska ledningen väljer att agera, och vem som tar över efter Putin, lär landets inrikespolitik och inställning mot omvärlden inte förändras.

– Jag tror att det är extremt osannolikt, om Putin mördas, att någon tar över som vill ha demokrati och fred och ett Ryssland som respekterar internationell lag och andra länders suveränitet. Det kommer nog inte att hända.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Efter fakturafusk – chef får gå

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar ny styrka till Röda havet

Försvarsmakten skickar en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag. Insatsen som sådan är naturligtvis inte riskfri, säger försvarsminister Pål Jonson (M).