Hur skyddas Vladimir Putin?
Hur skyddas Vladimir Putin? - Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT och Ebrahim Noroozi/AP/TT

"Musketörerna" skyddar Putin från att bli lönnmördad

Det finns långtgående planer, inom den ryska eliten, på att lönnmörda Vladimir Putin – åtminstone om man ska tro Ukrainas militära underrättelsetjänst (HUR). Men Rysslands president är skyddad av livvakter i specialgruppen som benämns som "Musketörerna".


Den 24 februari korsade rysk militär gränsen till Ukraina och kriget i landet är sedan flera veckor tillbaka ett faktum. Läs allt vi vet om invasionen här.

Hela världen väntar nu på president Vladimir Putins nästa drag. Men samtidigt kommer också rapporter om hur den ryske ledaren är föremål för planer på ett lönnmord.

Uppgifter: Lönnmord på Putin planeras

Nyheter24 har tidigare rapporterat om vad som skulle kunna få Vladimir Putin att avbryta kriget i närtid.

Men en annan händelse som skulle kunna förändra läget i det rådande kriget är om presidenten dödades – något som det, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst (HUR), finns långtgående planer på inom den ryska eliten.

I ett Facebook-inlägg uppger HUR att man, i elitkretsarna, överväger "förgiftning, plötslig sjukdom eller olycka" för att störta Putin.

Uppgifterna från HUR har ännu inte bekräftats av några oberoende källor.

"Musketörerna" skyddar Vladimir Putin

Sedan krigets början har det florerat uppgifter om att Vladimir Putin, för att skydda sina nära och kära, förflyttat sin familj till en bunker i Sibirien och att hans påstådda älskarinna evakuerats till en fjällstuga

Men vad gör Putin för att skydda sig själv? Enligt The Economist omgärdas presidenten av en grupp livvakter ur den ryska federala säkerhetsorganisationen, benämnda som "musketörerna", vilka är specialtränade och handplockade för uppdraget att skydda Rysslands högsta ledare.

Utöver att vara fysiskt uthålliga och ha särskilt psykologisk kompetens ska de vara kapabla att vistas i svår kyla och värme – utan att påverkas märkbart. 

Ryska "Musketörerna" har specialutrustning

"Musketörerna" ska, i sitt arbete för att skydda Vladimir Putin, vara försedda med specialutrustning i form av till exempel paraplyer i kevlar och skottsäkra portföljer som kan användas som sköldar vid skottlossning, rapporterar The Economist

Enligt New York Post ska gruppens mer praktiska arbetsuppgifter bland annat bestå av att inspektera de platser som Putin ska besöka och att avlyssna all teknisk utrustning i det aktuella området. 

Men livvakterna kan inte vara med i "Musketörerna" för alltid. Faktum är att man, redan när man fyller 35 år, blir utbytt mot en yngre förmåga, rapporterar New York Times

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.