Nordkorea återupptar nedmontering

Nu återupptar landet nedrustningen av sina kärnanläggningar.


Den nordkoreanska regeringen hälsade på söndagen beskedet att landet tagits bort från USA:s terrorlista med tillfredsställelse.

Nordkorea kommer nu återuppta nedrustningen av sina kärnanläggningar.

"Vi välkomnar USA:s beslut att fullfölja sin plikt att avföra oss från listan över länder som stöder terrorism" löd ett meddelade från nordkoreanska utrikesdepartementet som publicerades hos landets statsstyrda nyhetsbyrå på söndagen.

"Vi har beslutat att återuppta nedmonteringen av kärnanläggningen i Yongbyon samt tillåta inspektörer från USA och IAEA (Internationella atomenergiorganet) att återuppta sitt arbete igen."

Det var i lördags som beskedet kom att USA beslutat plocka bort Nordkorea från "svarta listan".

Överenskommelsen var ett resultat av en rad telefonsamtal i fredags mellan USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och hennes kolleger i de fem länder som deltagit i förhandlingarna, alltså de båda koreanska staterna samt Kina, Ryssland och Japan.

Japan har dock uttryckt att beslutet var "extremt beklagligt".

Nordkorea sattes upp på terrorlistan den 20 januari 1988, sedan nordkoreanska agenter placerat en sprängladdning i ett sydkoreanskt trafikflygplan i november 1987 och dödat alla 115 människorna ombord.

Enligt amerikanska UD finns inga uppgifter om att Nordkorea skulle ha legat bakom någon terrorattack sedan dess.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Senaste nytt

Örebro: Polisen rapporterar om brand

Ukrainska soldater vinterrustar – med handvärmare

I Ukraina är vintern här – den andra i ordningen under Rysslands pågående anfallskrig. Men inför årets krigsvinter är soldaterna bättre förberedda på kylan, anser läkaren "Osmak", som driver ett fältsjukhus nära Bachmut. Många av grabbarna som kommer in har handvärmare under sina kläder och i sina handskar, säger han.

Örebro: Polisen rapporterar om sammanfattning natt

"Nedan följer ett urval av nattens händelser från polisområde Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

S: M är "irrelevanta" – ingen huvudmotståndare

Socialdemokraterna pekar inför EU-valet enbart ut SD som sin främsta rival, skriver DN. I de senaste valen har S sett både M och SD som huvudmotståndare, men den här gången finns inte Moderaterna med.

Oljekartell motarbetar framsteg i stridsfråga

Pressen ökar på världens länder att ta stora kliv i sitt klimatarbete under mötet COP28 i Dubai – där protester väntar från civilsamhället. En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera framsteg om fossila bränslen kan elda på ilskan.

Fortsatt israelisk offensiv i Gaza

Den israeliska armén fortsätter sin offensiv i Gaza. Under natten har elva personer dödats i israeliska flygräder i området, uppger den Hamas-kontrollerade hälsovårdsmyndigheten i Gaza.