Lukasjenko påstår att Storbritannien iscensatt massakern i Butja.
Lukasjenko påstår att Storbritannien iscensatt massakern i Butja. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Lukasjenko skyller Butja-massakern på Storbritannien: "Komplott"

Belarus president Aleksandr Lukasjenko anklagar Storbritannien för att ha iscensatt massakern i ukrainska Butja. Nu ger den brittiska regeringen svar på tal.
– Vi kommer inte tillåta Rysslands attacker mot oskyldiga civila och att den olagliga invasionen av Ukraina mörkläggs med cynisk desinformation.


Ryssland har, sedan invasionen av Ukraina den 24 februari, anklagats för krigsbrott – inte minst efter massakern i Butja, där civila hittats avrättade på stadens gator. Här kan du läsa mer om det.

Lukasjenko om Butja-massakern: "Vidrig komplott"

Medan flera världsledare fördömt massakern håller Aleksandr Lukasjenko, president i Belarus, Vladimir Putin om ryggen – genom att skylla det hela på Storbritannien, enligt brittiska The Times.

Presidenten, som nyligen träffat Putin, uppger att massakern är en brittisk "specialpsykologisk operation".

Civila dödades och lades i massgravar i Butja. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

– Om ni behöver adresser, lösenord, bilregistreringsnummer, bilmodellerna i vilka de anlände i Butja och hur de utförde operationen, så kan den ryska säkerhetstjänsten FSB tillhandahålla det materialet, säger han, enligt The Times, och fortsätter vidare:

– Om inte, så kan vi hjälpa. Tillsammans med våra ryska vänner har vi avslöjat den här obehagliga och vidriga komplotten av väst.

Storbritannien: "Cynisk desinformation"

Men kort därpå tillbakavisades anklagelserna av regeringen i Storbritannien.

– Vi kommer inte tillåta Rysslands attacker mot oskyldiga civila och att den olagliga invasionen av Ukraina mörkläggs med cynisk desinformation, säger en talesperson vid den brittiska regeringen, enligt The Times.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.