Spåren efter de ryska soldaternas framfart i Tjernobyl har fångats på bild.
Spåren efter de ryska soldaternas framfart i Tjernobyl har fångats på bild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Nya bilder visar ryska soldaternas misstag: ”Dumt”

Ryska styrkor har lämnat Tjernobyl. Nya bilder visar dock på spåren efter de ryska soldaternas belägring – i den radioaktiva "Röda skogen".


Den 24 februari invaderade ryska styrkor Ukraina och kort därpå rullade ryska stridsvagnar in i Tjernobyl, samtidigt som personalen på kärnkraftverket hölls instängda. Läs mer om det här.

Men sedan dess har de ryska trupperna lämnat området och Internationella atomenergiorganet (IAEA) har återigen kontakt med kärnkraftverket.

Nya bilder visar dock på hur deras framfart sett ut – inte minst i den "Röda skogen", som fick sitt namn efter den rödaktiga färg träden fått på grund av strålningen efter kärnkraftsolyckan 1986.

Soldater bodde i radioaktiva Tjernobyl-skogen

Mer specifikt visar både drönarbilder, som bland andra Sky News tagit del av, och bilder från utsända AP-fotografer hur ryska soldater grävt skyttegravar och upprättat boplatser i den radioaktiva skogen.

Experten: "Fruktansvärt dumt"

Den "Röda skogen" ingår i den förbjudna zonen, som beskrivs som en av de mest förorenade platserna på jorden. 

Från ukrainskt håll har man hävdat att soldaterna som vistats i området nu går en långsam död till mötes och att busslass med soldater blivit akut strålsjuka, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Uppgifterna har dock inte bekräftats av oberoende källor och för Aftonbladet uppger Mattias Lantz, forskare i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, att informationen sannolikt är överdriven. 

– Resterna som finns i området kan leda till extern strålning. Soldaterna som grävt i området kan mycket väl ha fått i sig damm som är radioaktivt, men det kommer inte ge akuta strålskador, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det är fruktansvärt onödigt och dumt att bo i de områdena. Det ökar risken för att få cancer och andra former av hälsorisker senare i livet, men alla som varit där har inte gått en säker död till mötes.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!