Är Putin sjuk?
Efter mötet mellan Putin och Sergej Sjogu var ryktena om presidentens hälsa igång. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Alexander Demyanchuk/TT

Ryktena om Putins sjukdomar – det här tror experterna

Parkinsons sjukdom, canceroperation och dålig hälsa. Ryktena om den ryske presidentens hälsa är många och nya bilder fortsätter att spä på spekulationerna. Det här är vad experterna tror om sanningshalten i teorierna.


Nyligen bröt det ut en storm av spekulationer kring den ryske presidenten – är Vladimir Putin sjuk? 

Det som satte igång ryktena var en video från ett möte mellan Putin och hans försvarsminister Sergej Sjogu där han satt nedsjunken i sin stol och greppade hårt om bordsskivan. Här kan du läsa mer om den omtalade videon

Men vad säger egentligen professorerna och läkarna om den ryske presidentens hälsa? 

Är Putin sjuk? Det här tror läkarna 

John Hardy, neurogenetiker vid UK Dementia Research Institute, säger till DW att han inte ser några tecken på Parkinson. 

– Han såg inte frisk ut… men det är inte Parkinsons sjukdom, menar han.

Ray Chadhuri, neurolog vid University of London, höll med. 

– När jag tittar på det korta klippet kan jag inte hitta några bevis för av Parkinsonism hos Putin, sa Chadhuri till DW

Han förklarar vidare att Parkinsons sjukdom och Parkinsonism är otroligt svåra att diagnostisera och kan endast fastställas genom noggrann neurologisk undersökning. 

Har Putin Parkinsons sjukdom?

Läkare påpekar också för L'Express att behandlingar för Parkinsons sjukdom idag är mycket effektiva, åtminstone under de första åren. 

– Med en välbehandlad patient, och jag antar att Vladimir Putin skulle vara det, ser du inga tecken på patologi, säger professor Philippe Damier, neurolog vid Nantes universitetssjukhus och tidigare ordförande för det vetenskapliga rådet för France Parkinson Association.

Efter mötet mellan Putin och Sergej Sjogu var ryktena igång. Foto: AP/TT

Läkaren om Putins hälsa: "Konstig handrörelse..."

När sjukdomen fortskrider, och med tiden, blir läkemedlen dock svårare att balansera, och överdoserade patienter kan då göra onormala gester. 

– Detta kan visa sig vara förenligt med den konstiga handrörelsen i videon där han träffar Alexander Lukasjenko, men det är fortfarande väldigt spekulativt, fortsätter läkaren.

Experten om Putins beryktade sjukdomar: "Tydlig frånvaro av känslor"

Allt från ryggmärgscancer, cancer i bukspottskörteln, sköldkörtelcancer, tarmcancer och en hjärntumör har under de senaste åren lagts till på listan över potentiella sjukdomar som Vladimir Putin kan ha. 

Angus Dalgleish, professor i onkologi vid St George's, University of London, är en förespråkare för både Parkinsons- och cancerteorierna. 

Han menar att Putins “platthet” i ansiktet och den “tydliga frånvaron av känslor” tyder på att han kan vara sjuk i Parkinson. 

Putin ryktas ha cancer – professorn om hans hälsa: "Förändrats"

Professor Dalgleish har också spekulerat i att Putin har problem med sköldkörteln, möjligtvis som ett resultat av Tjernobyl-katastrofen 1986.

– Också på grund av hans judo etc, påstås det att han har en väldigt dålig rygg och det kan du se på hur han går, sa professorn till GB News och fortsatte: 

– Om han har haft en mycket dålig rygg under en längre tid har han sannolikt tagit opiater som är ett smärtstillande medel som har haft en viss effekt på honom.

Professor Dalgleish spekulerade också i att Putin kan ha en hjärntumör på grund av hur han hade "agerat och förändrats" under de senaste åren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.