Konstverket föreställer Putin med en pistol mot munnen.
Konstverket föreställer Putin med en pistol mot munnen. - Foto: Mikhail Metzel/AP/TT och Efrem Lukatsky/AP/TT

Här syns staty av Putin – med pistol i munnen: "Förstår du hinten?"

Rysslands president Vladimir Putin har fått en staty rest efter sig i centrala Kiev. Installationen antyder att det är dags för Putin att avsluta pågående invasion av Ukraina.


Den högst ovanliga järnskulpturen i rostig ton har rests i den Ukrainska huvudstaden Kiev. Statyn föreställer en man med en pistol i munnen. Betraktar man statyns ansikte på nära håll går det att se likheter med Rysslands president Vladimir Putin.

Under näsan går det även att se konturer av en mustasch: vilket för tankarna till en viss historisk diktator.

Ett tydligt budskap till president Vladimir Putin

Statyn ska ha tillverkats i hemlighet i ukrainska Lviv innan den i det dolda fraktats till Kiev. Namnet på monumentet är "Zastrelis" – och verket som är tillägnat Putin översätts till “Shoot yourself”. Den ukrainska skulptören bakom verket är Dmytro Iv.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

“Historia lär oss att krigsförbrytare har två val - en rättegång eller…”, står det också på en skylt intill den nyinrättade monumentet, skriver Expressen.

Intill monumentet står det även “Putler, förstår du hinten?”. Putler är ett ord som används av ukrainare riktat till Vladimir Putin - efter hans invasion i Ukraina den 24 februari. Här kan du läsa om den ryska invasionens första månad.

Än så länge är verket temporärt - men budskapet verkar tydligt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!