Tisdag 19 Okt
Stockholm

Svininfluensa i Finland

En finsk kvinna som varit i Mexiko har fått symptom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns en risk att svininfluensan kommit riktigt nära Sverige. En kvinna kan ha fört med sig viruset till Finland direkt från Mexiko.

Kvinnan, som nyss kommit tillbaka från en resa till Mexiko, sitter sedan i tisdags isolerad på Centralsjukhuset i Päijänne-Tavastland. Hennes tillstånd är stabilt och symptomen är lindriga.

– Hon landade på flygplatsen i Lahti Finland där jag bor, säger Merja Ailama-Mäkitalo till Nyheter24.

– Det var så sent som i går vi pratade om att smittan hade spridit sig till Spanien. Och då sa vi att Spanien ligger långt borta. Och så i dag landar en kvinna här i Lahti. Jag bor fem kilometer från sjukhuset. Det är mycket skrämmande, säger Merja Ailama-Mäkitalo till Nyheter24.

Kvinnan kände av förkylningssymptom på flyget hem från Mexiko och togs omedelbart in för observation. Det är enligt läkarna inte helt säkert om hon lider av svininfluensan eller bara en vanlig influensa.

Enligt Svenska Yle har man tagit laboratorieprover på kvinnan. Svar kommer dock först om en vecka och inte förrän då kan man med säkerhet veta om hon testats positivt till svininfluensa.

På sjukhuset har man samtidigt tagit reda på vilka personer hon umgåtts med efter resan för att försäkra sig om att smittan inte ska spridas, skriver HBL.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela