Ufon diskuteras i USA:s kongress.
På tisdagen hölls för första gången på 50 år en officiell utfrågning i den amerikanska kongressen om "oidentifierade flygfenomen", eller ufon. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Stor utfrågning om ufo-liknande objekt i USA: "Flera händelser"

På tisdagen hölls för första gången på 50 år en officiell utfrågning i den amerikanska kongressen om "oidentifierade flygfenomen", eller ufon. De kunde inte fastställa vad det rörde sig om för objekt, men att de ses som potentiella hot mot landets säkerhet.


I juni 2021 släpptes klipp, från den amerikanska flottan, där bland annat ett svart och oförklarligt föremål förekommer i bild. Underrättelsetjänsten i landet kunde inte bevisa att det rörde sig om utomjordiska varelser, eller farkoster, men de kunde inte heller fastställa vad det var som de amerikanska stridspiloterna stött på.

Sedan 2004 har den amerikanska underrättelsetjänsten fått in 144 rapporter om "oidentifierade flygfenomen", visade en preliminär bedömning från förra året.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Utfrågning om "ufon" hölls i amerikanska kongressen

Med anledning av detta hölls på tisdagen, för första gången på 50 år, en offentlig utfrågning i USA:s kongress om oidentifierade flygande objekt, i folkmun kallade ufon eller uap. Det rapporterar flera internationella medier, däribland CNN och BBC.

En video, som togs upp under de öppna utskottsförhören, visade hur ett reflekterande föremål susade förbi fönstret till ett flygplan som flögs av den amerikanska flottan över deras övningsområden.

Se videon i spelar ovan.

"Finns ett antal händelser som vi inte kan förklara"

Politikerna fastslog att, oavsett vad det är för föremål, ses de som möjliga hot mot landets säkerhet. Enligt den amerikanska flottan har man vid elva tillfällen till och med varit nära att kollidera med dem. Samtidigt understryker de att det inte finns några belägg för att det handlar om utomjordisk aktivitet.

– Jag vill helt enkelt säga att det finns ett antal händelser som vi inte kan förklara och bland dem finns det en handfull där det finns flygegenskaper eller spårsignaturer som vi inte kan förklara med den data som vi har, säger Scott Bray, vice chef för den marina underrättelsetjänsten, under utfrågningen.

Scott Bray, vice chef för den marina underrättelsetjänsten. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Han säger även att rapporter om "oförklarliga flygande objekt" har ökat under de senaste 20 åren, men att det misstänkts bero på att tekniken utvecklas, och att de tar det på större allvar.

Republikanske politikern Rick Crawford, representant från Arkansas, menade också på att underrättelsetjänsten har en plikt gentemot skattebetalare i landet att "förhindra potentiella motståndare som Kina och Ryssland från att överraska oss med oförutsedda nya teknologier".

Av de 144 flygande föremålen som påträffats kunde bara utredarna ge en förklaring till några få. Men inga bevis kunde presenteras för att det skulle röra sig om vare sig utomjordningar eller tekniska framsteg från utländska motståndare. Men de erkänner att det kan vara en möjlig förklaring, skriver CNN.

Ufo
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.