Vad menar Ryssland med "militärtekniska åtgärder"?
Vad menar Ryssland med "militärtekniska åtgärder"? - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Experten svarar: Vad är det för "militärtekniska åtgärder" Ryssland hotar med?

Sverige och Finland har ansökt om Natomedlemskap, men redan innan dess flaggade Ryssland för att man kunde komma att vidta "militärtekniska åtgärder". Vad betyder det egentligen? Nyheter24 frågade Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.


På onsdagen ansökte både Sverige och Finland om Natomedlemskap, och redan under måndagen uppgav Rysslands president Vladimir Putin att ländernas eventuella medlemskap inte utgör något hot i sig. Läs vad experten säger om detta här.

Men innan dess, när Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelade att de skulle säga ja till Nato, svarade Kreml med att man kan vidta "militärtekniska åtgärder". Här kan du läsa mer om det.

Vad innebär Rysslands "militärtekniska åtgärder"?

Många har sedan dess ställt sig frågan vad det är för typ av åtgärder som Ryssland åsyftar. Nyheter24 ställde frågan till Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet. 

– Det troliga är att det handlar om förflyttningar av förband, till exempel mot finska gränsen, men det är oklart var man ska hämta de förbanden eftersom man redan har bundit upp sig med trupper som krigar i Ukraina, säger han och fortsätter:

– Det kan också handla om ökad övningsverksamhet i vårt närområde eller om att flytta fram kärnvapen. Ryssland hävdar att västmakterna har flyttat fram sina vapen till Rysslands gränser, men faktum är att Ryssland är den enda makten i regionen som har kärnvapen.

Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Faktum är att Ryssland är den enda makten i regionen som har kärnvapen. Här kan du läsa om hur många kärnvapen man har.

– Sverige eller Finland har ju inga egna kärnvapen och Nato i sig har inga kärnvapen heller. Det är enskilda länder – USA, Storbritannien och Frankrike – som har kärnvapen och de räknas som en nationell resurs, säger Hedenskog.

– Slutligen skulle man kunna tänka sig att militärtekniska åtgärder skulle kunna vara att flytta fast militär infrastruktur, till exempel för övervakning och spaning, närmare Finland och Sverige. Men det låter sig inte göras i en handvändning och det kan bli svårt att få det att framstå som ett direkt svar på Sveriges och Finlands Natoansökningar.  

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!