Vladislav Doronin har gjort en förmögenhet på ryska fastigheter.
Vladislav Doronin har gjort en förmögenhet på ryska fastigheter. - Foto: Evan Agostini/AP/TT och Ramil Sitdikov/AP/TT

"Svensk" miljardär pekades ut som oligark – stämmer tidning

Miljardären Vladislav Doronin, som sade upp sitt ryska medborgarskap under 1980-talet och som enligt amerikanska medier är svensk medborgare, har pekats ut som oligark i lokaltidning – som han nu stämmer.


För tre månader sedan, den 24 februari, invaderades Ukraina av ryska trupper och sedan dess har skarpa sanktioner riktats mot Rysslands elit. Här kan du läsa om hur ryska oligarker flyttade sina pengar innan sanktionerna.

Flera av de oligarkerna som drabbats av sanktioner har beklagat sig över sin nya tillvaro, däribland den ryske miljardären Mikhail FridmanLäs vad oligarken sagt om livet med sanktioner här.

Vladislav Doronin: "Fördömer Rysslands aggression"

Men det finns också de som öppet kritiserat invasionen av Ukraina och en av dessa är miljardären Vladislav Doronin som föddes i forna Sovjetunionen och som sade upp sitt ryska medborgarskap under 1980-talet. Han påstås, av The Denver Post och Aspen Daily News, vara svensk medborgare.

– Jag fördömer Rysslands aggression mot Ukraina och önskar fred, sade Doronin till Daily Mail i februari.

Enligt The Denver Post är Doronin numera bosatt i Schweiz, och Nyheter24 har inte kunnat bekräfta att han är svensk medborgare.

Vladislav Doronin stämmer tidning: "Lögner"

Men miljardären, som tidigare varit gift med den amerikanska supermodellen Naomi Campbell och vars förmögenhet till stor del kommer från försäljning av fastigheter i Moskva under 1990-talet, menar på att han framställts som en "korrupt oligark" i tidningen The Aspen Times.

Vladislav Doronin är nämligen i full färd med att bygga ett lyxhotell i den amerikanska skidorten Aspen, och i sin rapportering om planerna kallade tidningen Doronin för oligark, jämförde honom med miljardären Roman Abramovitj och påstod att han hade jobbat nära president Vladimir Putin.

Nu anmäler Doronin därför tidningen för förtal. Miljardärens advokater benämner, enligt The Denver Post, rapporteringen som "lögner".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Strejkvarsel på Heathrow

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.