Lördag 25 Jun
Stockholm

Här är alla lönnmordsförsök Putin ska ha utsatts för

Putin påstådda lönnmordsförsök
Adam Osmayev anklagades 2012 för att ha försökt mörda Putin. Foto: Vladimir Astapkovich/TT och Olya Engalycheva/TT

Enligt uppgifter från ukrainskt håll ska den ryske presidenten ha överlevt ett lönnmordsförsök i början av invasionen. Men det behöver inte ha varit första gången. Vladimir Putin sägs ha överlevt sammanlagt fem mordförsök under åren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under förra veckan hävdade Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov att ett mordförsök gjordes mot Rysslands president Vladimir Putin i början av invasionen, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.  

Men det sägs ha förekommit inte mindre än fyra ytterligare mordförsök mot den ryske presidenten Vladimir Putin genom åren. 

Putins besök i Azerbajdzjan

Under ett statsbesök som Putin gjorde i Azerbajdzjan 2002 greps en irakisk man efter att ha påståtts planera att döda den ryske presidenten. 

Mannen rapporterades ha kopplingar till Afghanistan och tjetjenska rebellstyrkor, och skulle leverera sprängämnen till en medkonspiratör. 

Säkerhetsstyrkor ska ha fått reda på planen och grep mannen och medbrottslingen. De båda dömdes till tio års fängelse, enligt The Sun.  

Andra försöket – uppgifter om sprängämnen vid motorväg

Bara en månad senare ska den ryske presidenten blivit varnad ytterligare en gång när en man körde in i Kreml och hoppade ur sin bil för att prata med säkerhetsvakterna. 

– Jag heter Ivan Zaitsev. Jag är Rysslands president. Ta mig nu till Vladimir Putin!, ska han ha sagt enligt The Mirror. 

Han skickades för att undersökas på ett närliggande sjukhus, men i slutet av 2002 sades han vara inblandad i det andra lönnmordsförsöket mot presidenten. 

Tanken var att den ryske ledaren skulle köra längs en motorväg i Moskva. Men 40 kilo sprängämnen ska ha upptäckts, som skulle ha detonerats längs vägen. Presidentens detonationsteam ska ha kommit dit precis i tid, skriver The Mirror

Foto: Mikhail Metzel/TT

Brittisk polis kan ha motverkat ett lönnmordsförsök mot Putin

Brittisk antiterrorpolis uppges ha motverkat en komplott att döda Putin i oktober 2003. En källa berättade för The Sunday Times att två manliga mördare hade gripits, men att de hade släppts utan åtal och återvänt till Ryssland, skriver The Sun. 

Det påstods att en av männen, som ska ha varit en torped inom rysk underrättelsetjänst, hade gjort upp en plan för att Putin skulle bli skjuten av en prickskytt under en utlandsresa. 

Uppgifterna hade nått brittisk polis via Aleksandr Litvinenko, en före detta FSB-officer, efter att han hade blivit kontaktad av den påstådda misstänkte. 

I samband med anklagelsen ska två män ha tagits i förvar, 40 och 36 år gamla, av polisen men de släpptes efter förhör. 

Tjetjensk rebell ska ha försökt mörda Putin

Därefter ska det ha dröjt nästan tio år innan nästa påstådda komplott att mörda Putin kom upp till ytan. 

Adam Osmayev, en frivilligkrigare och kommendör från Tjetjenen, anklagades 2012 för att ha försökt spränga presidentens bilkortege i Moskva, skriver BBC

Mannen dök senare upp på statlig TV och gjorde ett förmodat erkännande.

 – Vårt mål var att åka till Moskva och försöka döda premiärminister Putin... Vår deadline var efter det ryska presidentvalet, ska han ha sagt, enligt the Sun.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.