Den ryske presidenten anklagas för att ha fejkat ett besök på ett sjukhus.
Den ryske presidenten anklagas för att ha fejkat ett besök på ett sjukhus. - Foto: Mikhail Metzel/TT och AP/TT

Teorin: Putin fejkade sjukhusbesök – soldater var skådespelare

Den ryske presidenten Vladimir Putin anklagas för att ha fejkat ett besök på ett sjukhus. På bilden skakar han hand med en skadad soldat, något som ett flertal personer på sociala medier nu menar inte stämmer.


Teorierna som kretsar kring Vladimir Putin är många. Allt från att han lider av Parkinson och cancer, till att han har överlevt ett lönnmordsförsök i början av invasionen. Här är hela tidslinjen över Putins påstådda sjukdomar.

Nu diskuteras ännu en teori om presidenten, denna gång efter ett sjukhusbesök.

Teorin – bilder från Putins sjukhusbesök är iscensatta

Förra veckan släpptes bilder på hur Vladimir Putin hälsade på skadade ryska soldater på militärsjukhuset Mandryk i Moskva. På sociala medier tycker sig ett flertal personer känna igen en av soldaterna. 

Teorin är att han är kusligt lik en arbetare på en fabrik i Tjeljabinsk som Putin besökte 2017. Igor Sushko, en ukrainsk racingförare, finns bland de användare som delar de misstänkta bilderna. Jämförelser görs med flera andra exempel där Putin träffar personer som är väldigt lika människor som han har tidigare har stött på, rapporterar Aftonbladet. 

Docenten om Putins påstådda fejkade interaktioner: "Skådespelare"

Om teorin om Putins sjukhusbesök stämmer – att mötet är iscensatt – så behöver det inte vara första tillfället det har inträffat. Att Putin inte sällan träffar fejkade “vanliga människor” är något som det har rapporterats om i över tio år, skriver Aftonbladet. 

Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid Mittuniversitet, anser det vara troligt att Putin faktiskt omger sig med skådespelare.

– Det har pågått en längre tid. Man har också kunnat se att han haft presskonferenser där det verkar ha varit någon typ av ”blue screen” inblandad. Så det är inte bara skådespelare, utan också teknik som han använder sig av, säger Håkan Gunneriusson till Aftonbladet.

Enligt Gunneriusson kan det bero på ett säkerhetstänk från Putins sida, då han är gammal agent. Han tror även att Putin själv vill styra bilden och budskapet som förmedlas, alltså att han visar deltagande med “vanliga människor”. 

"Putin har ett stort kontrollbehov"

Claes Levinsson, prefekt för Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet, kan inte komma på ett enda tillfälle då presidenten har interagerat med vanliga människor. 

– Vi måste förutsätta att huvuddelen av det vi ser från Kreml är regisserat och iscensatt, säger han till tidningen.

Han menar att Putin och kretsen runt honom vill ge allmänheten en bild av att presidenten har kontakt med soldaterna och bryr sig om de som ligger på sjukhus. 

– Om vi känner Putin rätt, så är det en person som har ett ganska stort kontrollbehov. Just när det gäller bilden och imagen av presidenten så lämnas inget åt slumpen. Det finns ingenting av spontanitet i Putins liv eller framträdande över huvud taget, säger han till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!