Tidslinje över Putins påstådda sjukdomar
Spekulationerna kring Vladimir Putins hälsa har varit många. - Foto: AP/TT, Alexander Nemenov/TT och Mikhail Klimentyev/TT

Det här är hela tidslinjen över Putins påstådda sjukdomar

Spekulationerna kring Vladimir Putins påstådda sjukdomar blir bara fler, även om inget har kunnat bekräftas. Rykten om den ryske presidentens hälsoproblem har följt honom i decennier. Nyheter24 listar hela tidslinjen.


Sedan Rysslands invasion av Ukraina har ett flertal av Vladimir Putins framträdanden i media väckt spekulationer att den ryske presidenten lider av allt från Parkinsons sjukdom till demens. Nyheter24 har tidigare skrivit om vad experterna tror om Putins hälsotillstånd

De flesta av de rykten som florerar om Putins hälsa är nästintill omöjliga att bekräfta. Hans talesperson, Dmitrij Peskov, har vid upprepade gånger förnekat att presidenten är sjuk. 

Här är en tidslinje över de ögonblick som genom åren har väckt frågetecken om Putins hälsa.

Oktober 2012: Kreml förnekar operation efter hängflygolycka

Hösten 2012 rapporterade Reuters om tre regeringskällor som då uppgav att Putin hade ryggbesvär och skulle snart behöva opereras. 

Kreml förnekade detta, men efter att en rysk tidning skrivit att Putin hade skadat sig i en hängflygolycka sa Peskov att besväret berodde på en “vanlig idrottsskada”, rapporterade The Atlantic

I slutet av december 2012 påstod oberoende ryska Proekt Media att Putin bar en korsett och att han till och med avstod från evenemang på grund av ryggproblemen. 

Foto: Mikhail Klimentyev/TT

2016-2017: Putin kan ha med sig fem läkare vart han än går 

Genom att matcha ihop datumen för incheckning hos medicinska specialister med Putins reseschema fann Proekt att Putin regelbundet hade med sig minst fem läkare under åren 2016 och 2017. Detta antal skulle sedan växa till 13, skriver Business Insider

November 2016: Putin försvinner för eventuell ryggoperation 

Mellan den 25 november och 1 december syntes Putin endast i förinspelade möten, rapporterade Proekt. Under samma period checkade plötsligt tolv specialistläkare in på sjukhuset i Sotji nära hans bostad, inklusive hans personliga läkare. 

Maj 2017: Putin ramlar under ishockeymatch

Putin, en entusiastisk ishockeyspelare, slog nästan en kullerbytta när han vurpade på isen under en match i Sotji 2017, rapporterade CNN

Enligt Proekt ska en ortopedisk traumatolog, känd för att regelbundet behandla presidenten, ha checkat in på ett sjukhus i närheten av Putins bostad. 

Foto: Mikhail Klimentyev/TT

2017: Putin försvinner med cancerläkare i släptåg

Mellan den 8 och 16 augusti gick presidenten under jord, tillsammans med onkolog-kirurgen Evgeny Selivanov, rapporterade Proekt. Att en ÖNH-läkare var närvarande menade man tydde på problem med sköldkörteln. 

Selivanov ska ha besökt Putin 35 gånger inom loppet av fyra år, skrev Proekt.

Februari 2018: Putin försvinner med "förkylning" – mitt under valkampanjen

Putin försvann ur sikte från den 12 februari till 1 mars 2018, bara en månad före valdagen, enligt Proekt. Peskov ska då ha uppgett att Putin var förkyld, enligt ABC News.

Hösten 2021: En besatthet av isolering till följd av covid-19

Ett utbrott av covid-19 bland presidentens personal i september 2021 ska ha lett till att Putin isolerade sig i två veckor. 

Strax efter rapporterade The New York Times att Putin införde allt strängare isoleringsregler för alla som skulle träffa honom. Bland annat ett krav på två veckors karantän, och att man var tvungen att passera genom en desinfektionsmedelstunnel. 

Foto: Vladimir Astapkovich/TT

April 2022: Skakiga mötesbilder väcker spekulationer

I ett videoklipp sågs Putin sitta nedsjunken i sin stol, samtidigt som han greppade tag hårt om bordet framför sig. Det ledde till att flera drog slutsatsen att han kan lida av Parkinsons sjukdom, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om

Maj 2022: Anonym oligark säger att Putin har blodcancer

I början av maj rapporterade New Lines Magazine att man kommit över en ljudinspelning, gjord av en anonymiserad riskkapitalist, där en rysk oligark påstår att Putin är "väldigt sjuk i blodcancer". Läs mer här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!