Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Smittspridningen accelererar

Nyheter | 30/04/2009 18:10

ECDC:s sammanlagda siffra över bekräftade fall är nu uppe i 202. WHO 236.

ECDC:s sammanlagda siffra över bekräftade fall är nu uppe i 202. Världshälsoorganisationen (WHO), som brukar ha de högsta kraven för att se smittofall som bekräftade, räknar samtidigt antalet fall globalt till 236, meddelar experten Keiji Fukuda på sin dagliga presskonferens i Genve.

Det är en i sammanhanget kraftig höjning som tyder på att smittspridningen nu accelererar. I måndags hade WHO 73 bekräftade fall i världen, i tisdags 79, i onsdags kväll 114 och så sent som natten till torsdagen 148.

Tidigare i dag stod det klart att en treårig flicka i Nederländerna har insjuknat i svininfluensa. Fallet är det första bekräftade i Nederländerna.

Enligt Denis Coulombier, chef för den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s avdelning för beredskap och åtgärder, är det fem EU-länder som har bekräftade sjukdomsfall.

Det rör sig om Storbritannien med fem fall, Spanien med 13, Tyskland med tre, Nederländerna med ett och Österrike med ett.

I samtliga fall utom ett i Spanien har de sjuka varit i Mexiko. I det spanska undantagsfallet har influensan spridits till en familjemedlem.

Utöver EU-länderna finns enligt ECDC 91 bekräftade fall i USA, 49 i Mexiko, 14 i Nya Zeeland, 19 i Kanada, två i Israel, två i Costa Rica, 1 i Peru och 1 i Schweiz.

Skrivet av: