Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

WHO varnar för pandemi

Nyheter | 29/04/2009 23:02

Det innebär att influensaspridningen nu är så stor att en pandemi är förestående

WHO höjer nu till fas 5 på sin sexgradiga pandemiskala. De talar med andra ord om att influensaspridningen nu är så stor att en pandemi är på väg.

Nu händer allt mycket snabbt, säger en insatt källa till Reuters, men tillägger:

–Jag tror inte att det blir fas 6.

Professor Angus Nicoll, som leder influensaprogrammet inom ECDC, är övertygad om att det blir fler fall i Europa.

– Jag tror att vi får se samma mönster i Europa som vi ser i USA med ett ökat antal fall och en del fall som smittar från person till person i europeiska länder, säger han.

Det kommer enligt Angus Nicoll att leda till att ett antal människor hamnar på sjukhus och att några dör.

– Det händer varje år under influensasäsongen.

ECDC påpekar att de fall som hittills bekräftats inom EU är milda jämfört med de mexikanska.

Angus Nicoll välkomnar att världshälsoorganisationen WHO håller på att namnge viruset så att det inte längre ska kallas svininfluensa.

– Ingen har fått influensan av grisar, vad vi kan se.

Läkemedelsjätten Roche, som tillverkar virushämmaren Tamiflu, ökar sin beredskap med anledning av det potentiella hotet om en pandemi. Företaget samarbetar med både WHO och enskilda länders regeringar för att säkra läkemedelslagren, enligt ett pressmeddelande från Roche.

Tidigare har totalt 220 miljoner behandlingsdoser levererats till olika länder, bland dem Sverige, som en pusselbit i nationernas pandemiberedskap. Dessutom har Roche donerat fem miljoner doser till WHO.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC finns bekräftade fall av svininfluensan i fyra europeiska länder. Det rör sig om fem fall i Storbritannien, tre i Tyskland, fyra i Spanien och ett i Österrike. Samtliga personer som bekräftats smittade med viruset har besökt Mexiko och alla är unga vuxna.

Inslag från Mexiko

Skrivet av: