Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

WHO bekräftar 114 fall

- 29/04/2009, 17:53 -

Antalet fall av svininfluensa är 114 bekräftade.

Svininfluensan har krävt sitt första dödsoffer utanför Mexiko. Ett 23 månader gammalt barn har avlidit i Texas, USA, enligt en tjänsteman.

Barnet i Texas var från Mexiko, meddelar hälsovårdsmyndigheten i Houston.

Enligt en talesman var familjen på resa i södra Texas när barnet insjuknade och fördes till sjukhus.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC finns bekräftade fall av svininfluensan i fyra europeiska länder. Det rör sig om fem fall i Storbritannien, tre i Tyskland, fyra i Spanien och ett i Österrike.

Samtliga personer som bekräftats smittade med viruset har besökt Mexiko och alla är unga vuxna, berättade Denis Coulombier, chef för avdelningen för beredskap och åtgärder, vid en presskonferens på onsdagen. ECDC har beslutat att hålla dagliga presskonferenser där myndigheten presenterar den senaste informationen om den pågående influensaspridningen.

Utöver EU-länderna finns enligt ECDC 64 bekräftade fall i USA, 33 i Mexiko, 14 i Nya Zeeland, 13 i Kanada och 2 i Israel. De flesta har smittats i Mexiko, men några kan också ha smittats i USA.

ECDC får uppgift om varje nytt fall som bekräftas.

Världshälsoorganisationen, som har högre krav för att beteckna fall som bekräftade, anger på sin dagliga presskonferens i Genve antalet fall till 114.

Av dessa finns de flesta i Nordamerika: 13 i Kanada, 64 i USA och 26 i Mexiko. Av dessa har sju i Mexiko och en i USA avlidit.

WHO bekräftar två fall i Israel, fyra i Spanien, två i Storbritannien och tre i Nya Zeeland.

Mexikos hälsovårdsminister José Angel Cordova hävdar att antalet döda i landet i svininfluensa har stigit till 159.

På grund av svininfluensan kommer Frankrike att uppmana EU att inställa alla flygningar till Mexiko, meddelade hälsovårdsminister Roselyne Bachelot i dag.

Begäran kommer att framföras vid morgondagens möte mellan EU:s hälsovårdsministrar i Luxemburg.

Den delstat som är mest utsatt i USA, Kalifornien, utlyste katastrofläge i går, vilket möjliggör frigörande av fonder som kan sättas in i sjukdomsbekämpningen. USA:s läkemedelsmyndighet FDA tillät att lager med antivirala läkemedel öppnades.

Läkemedelsjätten Roche, som tillverkar virushämmaren Tamiflu, ökar sin beredskap med anledning av det potentiella hotet om en pandemi. Företaget samarbetar med både WHO och enskilda länders regeringar för att säkra läkemedelslagren, enligt ett pressmeddelande från Roche.

Tidigare har totalt 220 miljoner behandlingsdoser levererats till olika länder, bland dem Sverige, som en pusselbit i nationernas pandemiberedskap. Dessutom har Roche donerat fem miljoner doser till WHO.

Drygt 1 300 människor är inlagda på mexikanska sjukhus, några av dem är svårt sjuka och sammanlagt finns 2 500 misstänkta smittfall, sade Cordova vid en presskonferens i går. Ministern medgav att många av de här fallen, avlidna såväl som insjuknade, inte är slutgiltigt fastställda som svininfluensa.

Många dödsoffer hann begravas eller kremeras innan viruset identifierats och dessa fall har därför inte kunnat undersökas i laboratorium.

De flesta dödsoffer har krävts i huvudstaden Mexico City och de intilliggande delstaterna Mexico och San Luis Potosi.

Egyptens hälsovårdsminister har gett order om att samtliga grisar i landet ska slaktas av säkerhetsskäl. Minister sade att utrotningen av grisar skulle inledas omedelbart.

Skrivet av: