Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA: al-Qaida farligast

Nyheter | 30/04/2009 20:42

Antalet terrorattentat runt om i världen minskade under 2008.

Antalet terrorattentat runt om i världen minskade under 2008, men i Pakistan mer än fördubblades de, enligt den senaste rapporten i ämnet från USA:s utrikesdepartement.

UD i Washington anser att al-Qaida fortfarande är det enskilt största hotet mot västvärlden och att terrornätverket återfått en del av den styrka det hade före 11 september 2001, tack vare sina baser i Pakistan.

Under 2008 dödades 15 765 människor i terrordåd runt om i världen, en minskning från 22 508 under 2007. Antalet attentat minskade under samma tid från 14 506 till 11 770 enligt amerikanska UD:s beräkningar.

Nedgången återspeglar främst det minskade våldet i Irak efter den amerikanska truppförstärkningen 2007.

Men medan Irak blev lugnare förvärrades läget dramatiskt i Pakistan, där en inhemsk talibanstyrka med stöd av al-Qaida vuxit sig allt starkare och tagit kontroll över betydande områden. Den pakistanska regeringen, en nära allierad till USA, har tyckts stå handfallen inför det växande terrorhotet, till stor oro för USA och andra västländer som börjat frukta ett sammanbrott för den kärnvapenutrustade pakistanska staten.

Den senaste veckan har pakistanska armén gått till motoffensiv mot talibaner som försökt ta kontroll över områden bara tio mil från huvudstaden Islamabad. President Asif Ali Zardari har manat landets invånare att lägga meningsskiljaktigheter åt sidan för att gemensamt stå upp mot terrorhotet.

En av al-Qaidas ledande kommendanter, Abu Yahya al-Libi, har i sin tur manat pakistanska folket att göra uppror mot regeringen och landets armé. Maningen, daterad mitten av mars, publicerades på islamistiska webbsajter på torsdagen.

Skrivet av: