Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gisslan släpptes i Sahara

Nyheter | 23/04/2009 08:09

Två kanadensiska FN-diplomater och två turister från Tyskland och Schweiz har släppts av terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren.

Det meddelade regeringarna i Mali och Kanada på onsdagen. De kanadensiska diplomaterna fördes bort i grannlandet Niger i december, medan de två kvinnliga turisterna kidnappades i östra Mali i januari. Ytterligare två europeiska turister, från Schweiz respektive Storbritannien, som fördes bort samtidigt hålls fortfarande fångna.

Bedömare anser att Saharaöknen i Västafrika har blivit allt osäkrare och att skiljelinjerna mellan ideologi och kriminalitet har suddats ut. Terrornätverket al-Qaida försöker vinna inflytande och uppges anlita rebellgrupper inom nomadfolket tuareger för att genomföra kidnappningar.

En källa inom Malis säkerhetstjänst sade att fångarna har överlämnats till lokala myndigheter i Gao, 100 mil nordost om Malis huvudstad Bamako.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnade frisläppandet av de fyra och tackade i ett uttalande regeringarna i Burkina Faso, Mali och Niger, rapporterar AFP.

Han riktade även ett särskilt tack till Kanadas regering.

Skrivet av: