Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Gisslan släpptes i Sahara

Nyheter | 23/04/2009 08:09

Två kanadensiska FN-diplomater och två turister från Tyskland och Schweiz har släppts av terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren.

Det meddelade regeringarna i Mali och Kanada på onsdagen. De kanadensiska diplomaterna fördes bort i grannlandet Niger i december, medan de två kvinnliga turisterna kidnappades i östra Mali i januari. Ytterligare två europeiska turister, från Schweiz respektive Storbritannien, som fördes bort samtidigt hålls fortfarande fångna.

Bedömare anser att Saharaöknen i Västafrika har blivit allt osäkrare och att skiljelinjerna mellan ideologi och kriminalitet har suddats ut. Terrornätverket al-Qaida försöker vinna inflytande och uppges anlita rebellgrupper inom nomadfolket tuareger för att genomföra kidnappningar.

En källa inom Malis säkerhetstjänst sade att fångarna har överlämnats till lokala myndigheter i Gao, 100 mil nordost om Malis huvudstad Bamako.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnade frisläppandet av de fyra och tackade i ett uttalande regeringarna i Burkina Faso, Mali och Niger, rapporterar AFP.

Han riktade även ett särskilt tack till Kanadas regering.

Skrivet av: