Guantánamofånge ringde al-Jazira

En fånge på den amerikanska Guantánamobasen har lyckats ringa al-Jazira.


En fånge på den amerikanska Guantánamobasen har lyckats ringa till tevebolaget al-Jazira som på sin engelskspråkiga webbsida har den första intervju som gjorts med en fånge inne på basen.

Fången, 21-årige Mohammad al-Gharani från Tchad, har suttit i fånglägret sedan han var 14 år. I januari gav en domstol order om att han ska släppas. Han bor i ett område av lägret där också andra som väntar på frigivning finns och där restriktionerna är något färre.

I intervjun med al-Jazira hävdar han att han regelbundet fått stryk med batonger under många månader av en grupp på sex soldater i hjälm och skyddskläder, sedan han vägrat lämna sin cell.

Behandlingen startade omkring 20 dagar innan Obama kom till makten och sedan har jag varit utsatt för detta nästan varje dag. Sedan Obama tog över har han inte visat oss att något kommer att förändras, säger al-Gharani.

Greps i Pakistan

al-Gharani ringde upp al-Jazira i stället för att ringa en släkting som han fått tillstånd att tala med i telefon. Tevekanalen bandade intervjun och utdrag finns att läsa på hemsidan. Ingen journalist har tidigare talat med någon som fortfarande befinner sig som fånge på basen. Journalister som släppts in i fånglägret har fått skriva på en försäkran om att de inte ska tala med de intagna.

al-Gharani greps i Pakistan 2001 och togs till Guantánamo i början av 2002. Den amerikanska regeringen sade att den då 14-åriga pojken hade bott hos al-Qaida i Afghanistan, slagits i striden om Tora Bora 2001, varit kurir åt högt uppsatta al-Qaidamedlemmar och varit med i en Londonbaserad al-Qaidacell.

Till Saudiarabien?

Men distriktsdomaren Richard Leon sade att "mosaiken av anklagelser" kom från två andra Guantánamofångar vars trovärdighet var diskutabel och att regeringen inte hade lyckats ta fram några bevis för att al-Gharani varit medlem i eller stött vare sig al-Qaida eller talibanerna.

Domstolen beslutade att al-Gharani ska sändas till Saudiarabien där han är uppväxt och där familjen finns, eller till Tchad.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.