Ryktena om Vladimir Putins hälsa är många.
Ryktena om Vladimir Putins hälsa är många. - Foto: Dan Hansson/SvD/TT och Mikhail Klimentyev/AP/TT

Uppgifter: Putins avföring förs i väskor till Moskva

Ryktena om Vladimir Putins hälsa, och påstådda sjukdomar, går varma. Nu uppger den franska tidningen Paris Match att den ryska säkerhetstjänsten har en särskild väska med sig under utlandsresor – för att kunna föra Putins avföring till Moskva.


I flera år har det spekulerats kring huruvida Vladimir Putin är sjuk och sedan invasionen av Ukraina har de många ryktena om presidentens påstådda sjukdomar blivit än fler. Här kan du läsa tidslinjen över Putins påstådda sjukdomar.

Källan: "Putin är definitivt sjuk"

Så sent som i början av juni kom uppgifter, från flera källor som tagit del av en hemligstämplad rapport från den amerikanska underrättelsetjänsten, vilka gjorde gällande att att Vladimir Putin behandlat för långt gången cancer under våren.

– Han är definitivt sjuk. Huruvida han är döende är endast spekulationer, sade en av källorna till amerikanska Newsweek då.

Läs mer om rapporten, där Putin påstås vara sjuk i cancer, här.

Putins avföring samlas ihop under utlandsresor

Hemlighetsmakeriet kring Vladimir Putins hälsa är omfattande – något som också stärks av nya uppgifter.

En källa, hemmahörande i Saudiarabien, uppger nämligen för den franska tidningen Paris Match att en person anställd vid den ryska säkerhetstjänsten FSB, i samband med ett statsbesök år 2019, hade som uppgift att samla in Putins avföring. 

Denna avföring fördes sedan, enligt uppgifterna, till Moskva och samma procedur uppges ha skett i samband med ett statsbesök i Paris år 2017. 

Anledningen? Jo, att främmande makt inte ska kunna analysera presidentens avföring och därmed avslöja vilka läkemedel han tar eller vilka behandlingar han genomgått, rapporterar Paris Match

Kreml dementerar sjukdomsrykten kring Putin

Ledningen i Kreml har hela tiden tillbakavisat uppgifterna om att Vladimir Putin skulle vara sjuk.

– Jag tror inte att sansade människor kan lägga märke till några slags sjukdomssymptom hos denna man, sade utrikesminister Sergej Lavrov om Putin i slutet av maj. 

Läs Sergej Lavrovs uttalande om Vladimir Putins hälsa här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!