Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Omkring 100 talibaner uppges dödade

Nyheter | 12/10/2008 17:27

Omkring hundra väpnade talibaner tros ha dödats i Helmand. (TT)

Omkring hundra väpnade motståndsmän, merparten talibaner, har dödats i den afghanska sydprovinsen Helmand, sade afghanska och brittiska militära källor på söndagen

Uppemot 60 talibaner dödades i flyganfall som sattes in under natten till söndagen för att hindra dem att från tre håll ta sig in i provinshuvudstaden Lashkar Gah.

En brittisk militärtalesman sade att det planerade anfallet mot staden var av en omfattning som knappast tidigare skådats. Inte heller har talibanerna tidigare visat prov på sådan samordningsförmåga, sade talesmannen.

Talibanfäste Ytterligare omkring 40 upprorsmän dödades under en tre dagar lång insats som avslutades på söndagen i ett närbeläget distrikt. Massmedierna hade ingen möjlighet att kontrollera uppgifterna om vad som hänt under sammandrabbningarna i Helmand. Helmand är centrum för det afghanska opiumodlandet och ett av talibanernas starkaste fästen. Enligt afghanska tjänstemän finns det klara samband mellan talibanerna, narkotikahandlare och andra extremistgrupper. Den brittiske militärtalesmannen sade att upp till 150 talibankrigare hade iakttagits de tre senaste dagarna medan de samlades runt Lashkar Gah. Vi visste att de drog samman sina styrkor utanför staden. Insatsen som iscensattes i natt syftade just till att oskadliggöra dem utanför Lashkar Gah, sade han.Tre fronter? En talesman för provinsregeringen i Helmand sade att talibanerna hade ryckt fram på tre fronter för att försvåra för stadens försvarare. Men med gemensamma krafter slog Natosoldater, afghanska arméförband och afghansk polis tillbaka anfallet. Helmand är en av de provinser där talibanerna har kunnat bjuda hårdast motstånd mot de internationella styrkorna och afghanska armén sedan fundamentalistmilisen började återhämta sig och omgruppera efter hösten 2001. Natostyrkan Isaf medger att stora delar av provinsen står utanför myndigheternas kontroll och de brittiska styrkor som är förlagda där har förlorat flera soldater.

Skrivet av: