Försoning med talibaner möjlig

- 01/10/2008, 22:33 -

Nato utesluter inte försoning med talibanledare.

Den Natoledda Isafstyrkans amerikanske befälhavare sade på onsdagen att han inte utesluter en försoning med den fördrivne talibanledaren mullah Omar.

General David McKiernan sade att ansträngningarna till försoning främst ska gå genom den afghanska regeringen, men att militären ska hjälpa till inom ramen för sitt mandat.

Afghanistans president Hamid Karzai sade i tisdags att han har bett Saudiarabiens kung Abdullah att arrangera samtal med talibanerna, så att Mohammad Omar och andra milismän så småningom kan återvända hem.

Till syvende och sist är lösningen för Afghanistan av politisk art och inte militär, sade David McKiernan vid en presskonferens på Pentagon.

Samtidigt har McKiernan ansökt om ytterligare fyra amerikanska stridsbrigader, stödstyrkor, helikoptrar och ökad kapacitet för spanings- underrättelse- och övervakningsverksamhet i Afghanistan.

Tills dess vi har nått vad jag kallar en brytningspunkt när ansvaret för säkerhet kan lämnas till den afghanska armén och polisen, krävs det att omvärlden bistår med militär kapacitet.

David McKiernan anser också att det vore god idé för den afghanska regeringen att försöka värva olika afghanska klaner för att förankra landets säkerhet på lokal nivå.

Skrivet av: