Svenskar i talibanstrider

- 04/10/2008, 09:14 -

Den svenska rådgivargruppen har rätt att söka upp och mörda.

Från och med i år har svenska rådgivare ingått i strider i norra Afghanistan. Totalt ingår nio personer i den svenska rådgivartruppen som hittills varit med och dödat ett 25-tal fiender.

–Fienden kan vara allt från talibaner och upprorsmän med politiska avsikter till smugglare och banditer, säger den särskilda svenska gruppens chef, överste Gunnar Söderström, skriver SvD.

Sverige har haft trupper i Afghanistan sedan 2001 och delar idag en camp tillsammans med finnar. På den basen, kallad Camp Northern Lights, ligger man under befäl av Nato-styrkan Isaf.

Men rådgivarna, som kallas OMLT (Operational Mentor and Liasons Teams), bor på den amerikanska basen Mike Spann, några kilometer därifrån. Syftet med det svensk-amerikanska samarbetet består i att bygga upp den afghanska armén (ANA).

En stor skillnad mellan baserna är att Isaf-styrkan endast får öppna eld och den blir angripen. ANA får däremot både söka upp och förgöra terrorister.

– Brigaden har genomfört fyra operationer. I två månader har vi varit i fält med dem och bott i öknen. Det var lyckade operationer, vi slog fienden, berättar en annan rådgivare, överstelöjtnant Jörgen Larsson, skriver SvD.

Skrivet av: