Maoister på kollisionskurs med armén

Nepals maoistledda regering avskedade i dag arméchefen.


Det väckte genast oro för en maktkamp mellan premiärministern och militärledningen som kan riva upp såren från det långa inbördeskriget.

Förhållandet har länge varit spänt mellan den tidigare maoistgerillan och de forna fienderna i armén. I förra månaden beordrade premiärminister Prachanda arméchefen general Rookmangud Katawal att förklara varför han inte lytt ordern att avskeda åtta namngivna generaler och börja ta in före detta gerillasoldater i armén i stället för att rekrytera bland civila.

På söndagen beslöt regeringen att avskeda arméchefen eftersom han enligt maoisterna inte lämnat någon godtagbar förklaring till sitt agerande.

Sedan inbördeskriget avslutades 2006 har 19 000 före detta gerillasoldater hållits internerade i FN-övervakade läger. Maoistledningen kräver att soldaterna ska inlemmas i armén, men arméledningen vägrar att fylla rullorna med "indoktrinerade" maoister.

Enligt nepalesisk tv vägrar general Katawal att avgå. En armékälla sade till nyhetsbyrån AFP att arméstaben satt i möte för att diskutera sitt fortsatta agerande.

Maoisternas beslut att sparka arméchefen har inte stöd ens bland deras allierade i koalitionsregeringen. Flera allianspartier uteblev från söndagens regeringsmöte, och nu ökar oron för att regeringen ska spricka och fredsavtalet börja knaka i fogarna.

Medan maoisterna säger sig vilja markera att det är de civila politikerna som bestämmer, ser deras motståndare beslutet som ensidigt och diktatoriskt.

Maoisterna blev det överlägset största partiet i förra årets val till en konstituerande församling, som ska lägga fram förslag till en ny författning 2010.

Mer än 13 000 människor dödades i det tio år långa inbördeskriget som startades av maoisterna som protest mot skriande sociala orättvisor i avlägsna bergsområden i västra Nepal. Upproret spred sig över hela landet och växte till en revolt mot de korrumperade och ineffektiva politiska ledarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Polis utreder dubbelmord i Gävle

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.