Fredag 7 Okt
Stockholm

McDonald's höjer priset på burgare

Nu blir flera favoriter på snabbmatskedjan dyrare.
Nu blir flera favoriter på snabbmatskedjan dyrare. Foto: Stella Pictures/Steven Senne/TT

McDonald's i Storbritannien höjer priset på den klassiska burgaren och flera andra produkter. I 14 år har ostburgaren kostat 14 kronor – det nya priset kommer som en smärre chock för landets burgarälskande britter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu har McDonald's i Storbritannien beslutat att höja priset på cheeseburgare och flera andra produkter. Den kända ostburgaren har haft samma pris i 14 år. Prispåslaget kom som en smärre chock bland snabbmatsälskande britter under onsdagen, rapporterar Expressen.

I 14 år har burgaren kostat 99 pence (12 kronor) men höjs nu till 1,19 pund (drygt 14,50 kronor). Burgargiganten McDonald's har mer än 36 000 restauranger i över 100 länder, dessa är inte opåverkade av pågående geopolitiska kriser och skenande råvarupriser i omvärlden.

Efter att kedjan lämnat bland annat den ryske marknaden till lokala aktörer har man blivit tvungna att höja priset på ett antal produkter. Åtminstone den brittiska marknaden.

Beslutsamhet för svenska McDonald's

På McDonald's Sverige finns däremot inga beslut om prishöjningar.

– Restaurangerna drivs av franchisetagare och det är fri prissättning på maten, så priserna varierar över hela landet. Det finns inget centralt styrt pris – om det inte är kampanjpriser, uppger Hampus Knutsson, tf pressansvarig vid McDonald's Sverige till tidningen och tillägger:

– Men några dramatiska prisökningar känner jag inte till att det varit.

Inflationen ligger bakom beslutet

Högre priser på bränsle, kött, spannmål men även ökade lönekostnader ligger bakom beslutet.

Priset på ett flertal produkter höjs med motsvarande mellan 1,50 och 2,50 kronor. Men i slutänden är det däremot upp till de lokala restaurangägarna att sätta priserna eftersom huvudkontoret enbart kan gå ut med prisrekommendationer.

– Precis som alla andra påverkas vårt företag, våra leverantörer och franchisetagare av den stigande inflationen, säger Alistair Macrow, vd för McDonald's i Storbritannien och Irland, till tidningen med hänvisning till Mirror.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.