Paret hade varit gifta i 40 år och ville avsluta sina liv tillsammans efter fruns cancerbesked.
Paret hade varit gifta i 40 år och ville avsluta sina liv tillsammans efter fruns cancerbesked. - Foto: Fredrik Sandberg/Johan Nilsson/TT

Paret var gifta i 40 år: "Jag dödade henne av kärlek"

Dyanne och Graham Mansfield hade varit lyckligt gifta i över 40 år. Sedan kom Dyannes sjukdomsbesked som förändrade allt, därefter bad hon sin man döda henne när hennes tid var inne.


Dyanne och Graham Mansfield från Manchester, England, hade varit gifta i över 40 år och levde ett lyckligt liv tillsammans. De träffades 1974 och gifte sig sex år senare. I oktober 2020 blev Dyanne diagnotiserad med lugncancer i fjärde stadiet, vilket innebar en närliggande dödsdom. 

Det var när paret kom hem från sjukhuset som de slöt en pakt. Dyanne frågade sin man om han skulle vara villig att döda henne när sjukdomen inom kort skulle ta överhanden i hennes liv. Graham gick med på fruns önskemål, men enbart med villkoret att han också skulle dö – tillsammans med sin kärlek, skriver Expressen med hänvisning till Manchester Evening News.

– På ett lustigt sätt gav det mig styrka. Jag visste att jag också skulle dö. Då kunde jag fokusera på det, säger Graham Mansfield till tidningen.

Avslutade fruns liv – med kniv

I mars 2021 orkade in Dyanne längre och insåg att hennes liv skulle nu ta slut. Graham hade redan gjort förberedelser, han hade avslutat alla tidningsprenumerationer och städat huset. Deras sista natt spenderade de tillsammans gråtandes, och de förklarade deras kärlek för varandra.

Nästa dag gick paret ned till två stolar de placerat bredvid varandra ute i trädgården. Dyanne satte sig i ena stolen, medan Graham stod bakom henne och skar halsen av sin fru med en kniv.

– Jag gick sedan runt till framsidan av stolen. Jag sa: ”Vad har jag gjort?”, och satte mig bredvid henne. Jag la armen om henne och sa att jag älskade henne, säger Graham till tidningen.

Efteråt ska Graham försökt begå självmord, men svimmade innan han hann göra något. Nästa morgon ringde han polisen.

"Tvungen att ta till det här"

Graham åtalades för mord men nekade till brott. Han dömdes till två års fängelse för dråp, då det kunde bevisas att pakten var en gemensam överenskommelse. I efterhand har han vädjat om att lagen om dödshjälp måste ändras.

– Min fru skulle inte behöva dö under barbariska omständigheter. Vi var tvungna att ta till det här. Ingen ska behöva gå igenom vad vi gick igenom. Vi har inte gjort något fel. Vi behövde inget tillstånd från andra människor. Det var vårt beslut. Jag dödade henne av kärlek, säger Graham Manchester Evening News.

Han menar även att om det inte vore för pandemin hade de åkt till Schweiz – där dödshjälp är lagligt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!