Ayman al-Zawahiri har dödats under en drönarräd.
Ayman al-Zawahiri har dödats under en drönarräd. - Foto: Jim Watson/AP/TT och Al Jazeera/AP/TT

Joe Biden: Al-Qaidas ledare dödad i amerikansk drönarräd

Al-Qaidas överhuvud Ayman al-Zawahiri har dödats i en amerikansk drönarattack, meddelar USA:s president Joe Biden på en pressträff.


Attacken mot Ayman al-Zawahiri skedde i Kabul i lördags och ska inte ha inneburit några civila dödsoffer.

— Rättvisa har skipats och nu finns inte den här terrorledaren längre, säger president Joe Biden.

Han hoppas att händelsen ska hjälpa de familjer som berördes av 11 september-attackerna att få ett avslut.

— Jag hoppas att det här beslutsamma agerandet är ytterligare ett steg för att nå avslut, säger Biden.

Ayman al-Zawahiri lämnade aldrig gömstället

En högt uppsatt källa inom den amerikanska administrationen uppger att Ayman al-Zawahiri dödades av en drönare när han stod på en balkong i Afghanistans huvudstad.

— Vi känner inte till att han någon gång skulle ha lämnat sitt gömställe. Vi identifierade al-Zawahiri vid flera tillfällen under en ihållande tidsperiod på den balkong där han sedan sköts, uppger källan och tillägger att Biden gav order om attacken 25 juli.

Enligt källan var terrorledarens närvaro i Kabul ett "tydligt övertramp" mot det avtal som talibanrörelsen träffade med USA i Doha 2020 och som lade grunden för det amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan.

al-Zawahiri, som nyss hade fyllt 71, tog över ledarrollen i terrororganisationen efter att Usama bin Ladin dödades av amerikansk säkerhetstjänst 2011.

Ayman al-Zawahiri hjärnan bakom terrorattackerna

Då hade han varit aktiv i den islamistiska miljön i decennier. Ayman al-Zawahiri föddes i Kairo och blev redan som ung en framträdande röst bland radikala muslimer i Egypten.

I mitten av 1980-talet lämnade han sitt hemland för att ansluta sig till den afghanska motståndsrörelsen, som stred mot den sovjetiska ockupationsmakten. Det var under denna tid han lärde känna Usama bin Ladin, som senare gav honom en tongivande roll i al-Qaida.

Där tros han bland annat ha varit hjärnan bakom 11 september-attackerna 2001, då totalt nära 3 000 personer dödades.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.