Ryska agenter vägrar jobba och soldater försöker bryta regler för att bli hemskickade.
Ryska agenter vägrar jobba och soldater försöker bryta regler för att bli hemskickade. - Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Putins folk vänder honom ryggen: "Vägrar"

Ryssland söker nya soldater att rekrytera till invasionen i Ukraina – samtidigt sviktar lojaliteten hos de som redan är i fält. I ett avlyssnat samtal ska en rysk soldat i Charkiv beklaga sig för att hans pluton består av vägrare.


Den ukrainske befälhavaren Valery Zaluzhny ska ha hävdat att en femtedel av den ryska ockupationsmaktens militära enheter i Ukraina har besegrats, i ett samtal med den amerikanske generalen Mark Milley på lördagen, rapporterar Expressen och hänvisar i sin tur till ukrainska Pravda.

Samtidigt uppges Ryssland försöka täcka upp krigets förluster genom att kringgå sin egen lagstiftning, och försöka rekrytera fångar och frivilliga till frontlinjen.

Ryska soldaterna uppges ge upp: "Vi har vägrare"

Underrättelsetjänsten i Ukraina har publicerat ett avlyssnat samtal där en påstådd rysk soldat i Charkiv-regionen beklagar sig över sin pluton.

– Jag har elva personer kvar i plutonen, vi borde vara trettio. Vi har en bataljon på 320 personer men är bara 52. Det handlar inte bara om dödade och sårade – vi har vägrare som ligger på hög, säger soldaten i samtalet enligt Pravda, skriver Expressen.

Den ryska oppositionsnyhetssajten Insider ska ha även kommit över en större mängd klagomål som skickats av soldater vid frontlinjen till Rysslands militära åklagarkammare.

Bland vittnesmålen ska det bland annat finnas uppgifter om att soldater lurats in i kriget och att de aktivt försöker bryta mot regler för att på sådant vis bli hemskickade.

Ryska agenter vägrar jobba

Enligt en källa inom den ryska säkerhetstjänsten FSB som den ryska nyhets-telegramsajten ”We can explain” talat med vägrar även hemliga agenter stationeras i de ockuperade områdena i Ukraina, vilket Daily Mail rapporterat om.

Inte ens pensionerade agenter vill åka till kriget, skriver Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!