Med sexleksakerna för kor vill Ece Tan uppmuntra betraktaren att skapa känslomässig koppling till djuren. - Foto: Maël Hénaff

Udda uppfinningen som är sexleksaker för kor: "Provocerande"

Designstudenten Ece Tan från Storbritannien har tagit fram en serie sexleksaker för kossor. Projektet "Happy Cow" handlar om att förhöja de procedurer som kossor utsätts för inom ramen för mejeriproduktion.


Sexleksakerna för kossor har tagits fram som en del av ett examensarbete vid den brittiska konstskolan Central Saint Martins. Det handlar bland annat om en dildo som kan användas av bonden i samband med inseminering av en ko. Insemineringen av kor är avgörande för mejeriindustrin eftersom mjölkproduktionen styrs av att kossan är havande.

Skaparen av sexleksakerna, Ece Tan, menar att projektet har influerats av forskning om andra arters upplevelser av känslor och njutning. Designen är inte avsedd att appliceras på korna. Leksakerna är inte utformade för att fungera, utan snarare för att väcka en bredare debatt.

– De är alla baserade på föremål och verktyg som används inom mjölkproduktionsindustrin. Det finns tre spekulativa sexleksaker i slutkollektionen, en konstgjord insemineringsdildo, en mjölkande spenkopp och en räfflad och prickig undersökningshandske, säger Ece Tan till Nyheter24.

Lättare för människor att förstå kors känsloliv

Ece Tan menar att projektidén är ett resultat av olika delar av den designforskning som hon genomförde under sin forskarutbildning. Då undersökte hon ämnen som empati, etik och framtiden för relationer mellan olika arter.

De visuella och materiella likheterna för de här sexleksakerna ska göra det lättare för oss människor att förstå oss på kors känsloliv.

– Jag tror att "njutning" mest har antagits som en unik mänsklig upplevelse eller koncept. Jag tror inte att det någonsin kommer att vara helt möjligt för människor att verkligen veta hur det är att känna eller att vara en ko eller någon annan art helt och hållet. Detta inkluderar smärta, känslor och rädsla.

Tan Ece menar att det sistnämnda, rädsla, alltför ofta bortses ifrån av konsumenter.

Vill uppmuntra betraktaren att skapa känslomässig koppling

– Som ett provocerande projekt kan det verkligen skapa en känslomässig respons från tittarna samtidigt som det leder till diskussioner. Projektet får olika reaktioner, vissa tycker att det är humoristiskt medan andra tycker att det är obehagligt och vissa människor blir helt enkelt upprörda över idén.

Ece Tan menar att projektet belyser att om människor tycker att idén om dessa leksaker är störande, borde vi kanske bli störda av vår nuvarande behandling av andra arter och förhoppningsvis undersöka vad vi kan förändra inom en snar framtid.

– Det visuella och materiella språket hos dessa vuxenleksaker känns igen för människor, vilket gör kornas upplevelser något mer påtagliga för oss.

– Genom att ta bort distanseringen syftar detta projekt till att föra de erfarenheter som kor går igenom till det mänskliga perspektivet och förståelsen, uppmuntra betraktaren att skapa känslomässig koppling och empati, utan att behöva fly till mänsklig kognitiv dissonans, avslutar hon.

/
Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Polisen i Åre rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E14 mellan Strand och Uppland.", skriver polisen på sin hemsida.

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

1 timme sedan
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

1 timme sedan
Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.