Onsdag 28 Sep
Stockholm

Uppgifter: Ökänd kannibal värvad till Putins specialstyrka

Yegor Komrarov, 23, kan ha värvats till Wagnergruppen.
Yegor Komrarov, 23, kan ha värvats till Wagnergruppen. Foto: Rysk polis och Leo Correa/AP/TT

Förra året greps ryske Yegor Komarov, 23, efter att en huvudlös kropp ramlat ur hans baklucka vid en olycka. Det visade sig senare att han ätit av liket. Nu kommer uppgifter om att Komarov värvats till Wagnergruppen för att strida i Ukraina.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 20 november 2021 inträffade en trafikolycka på motorvägen utanför Rysslands näst största stad Sankt Petersburg. I samband med detta föll en huvudlös manskropp ut ur bakluckan på en av bilarna som var inblandade i olyckan.

Föraren av bilen, den 23-årige Yegor Komarov, greps på platsen och uppgav senare i rätten att han ätit av liket.

– Jag gnagde lite och smakade bara, sade han då, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Dessutom erkände 23-åringen att han dödat och ätit en 38-årig man året dessförinnan.

Här kan du läsa mer om Yegor Komarov och kannibalmorden.

Fångar erbjuds frihet i utbyte mot att strida

Drygt tre månader senare, den 24 februari 2022, invaderade ryska styrkor Ukraina och nu pågår ett fullskaligt krig i landet. 

Invasionen har dock, enligt flera bedömare, inte gått som planerat från ryskt håll och för att ersätta de många stupade ryska soldaterna har man på sistone börjat värva fångar. Detta genom att erbjuda frigivning i utbyte mot att strida vid fronten i minst sex månader, rapporterar bland andra CNN

Det har dessutom, enligt The Guardian, florerat videoklipp och bilder som ska visa hur ledaren för president Vladimir Putins specialstyrka Wagnergruppen, Yevgeny Prigozhin, värvar intagna vid ett fängelse utanför staden Tambov.

Yegor Komarov kan ha värvats till specialstyrka

Tidigare har den ryska journalisten Olga Romanova, verksam vid människorättsorganisationen Russia Behind Bars, uppgett att det bland de värvade fångarna finns åtminstone en mördare med "kannibalism i sin portfolio". 

Nu rapporterar The Sun, med hänvisning till det Putin-kritiska Twitter-kontot ASLAN, att denna mördare som värvats till Wagnergruppen är just 23-årige Yegor Komarov. 

Läs vad vi vet om Wagnergruppen här.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.