Stockholm

Kina höjer tonen om Ukrainakriget

Kinas utrikesminister Wang Yi under sitt anförande i FN:s generalförsamling på lördagen.
Kinas utrikesminister Wang Yi under sitt anförande i FN:s generalförsamling på lördagen. Foto: TT

Den kinesiske utrikesministern Wang Yi riktade sig till både Ryssland och Ukraina när han i sitt anförande inför FN:s generalförsamling uppmanade länderna att inte låta kriget "spilla över" och sprida sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Peking brukar räknas som Moskvas mäktigaste allierade, därför noterades det snabbt, bland annat av nyhetsbyrån AFP, att Wang Yi inte tydligt ställde sig bakom Ryssland i kriget.

— Vi uppmanar alla inblandade parter att förhindra att krisen sprider sig, sade Wang Yi i sitt tal, som han höll på lördagen.

Han påpekade samtidigt att särskilt utvecklingsländer måste skyddas från krigets effekter.

Den kinesiske utrikesministern efterlyste också "rättvisa och pragmatiska" fredssamtal.

— Kina stöder alla ansträngningar som bidrar till en fredlig lösning av Ukrainakrisen. Den akuta prioriteringen är att underlätta samtal för fred, fortsatte han.

Under sitt FN-besök har Wang Yi träffat Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Det blev också de bådas första möte sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari.

Och trots Kinas och Rysslands förhållandevis nära relation har man i USA med tillfredsställelse, enligt AFP, noterat att Peking hittills inte skickat någon militär utrustning till Ryssland.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.