Influensa slår mot Mexikos ekonomi

Influensautbrottet kommer att sätta spår i den mexikanska ekonomin.


Influensautbrottet kommer att sätta spår i den mexikanska ekonomin. Regeringen räknar med en nedgång i årets tillväxt med 0,5 procent och utlovar skattelättnader och stöd till företag som drabbats.

– Det har haft en stor inverkan på vår ekonomi, sade finansminister Augustin Carstens på tisdagen.

Mexiko befann sig redan i recession på grund av kollapsen av exporten till USA. Nu har även turistindustrin tagit stryk av influensaepidemin i vilken 25 dött i Mexiko och två i USA.

En kvinna i 30-årsåldern dog i Texas, på gränsen till Mexiko, i måndags. Hon hade en kronisk underliggande sjukdom, rapporterar myndigheterna. Tidigare har en mexikansk pojke dött i USA.

Tillfällig påverkan

I Mexiko påverkade utbrottet ekonomin också tillfälligt när Mexiko stängde fabriker, kontor och restauranger i fem dagar med start den 1 maj. Regeringen anser nu att den värsta faran är över. Vardagen började på onsdagen återgå till det normala i landet men framtidsutsikterna för turistindustrin, som svarar för åtta procent av landets ekonomi, är fortfarande osäkra.

– Flyg har ställts in och de som anländer plockar bara upp människor men har inga nya besökare med sig, i synnerhet inte de utländska flygen, sade Carstens.

Få fart på turism

Regeringen kommer att vidta åtgärder i form av skattelättnader till drabbade företag till en kostnad av 17,4 miljarder pesos, motsvarande tio miljarder kronor. Åtgärderna inkluderar också en sänkning av flygplatsskatten, som betalas av utländska bolag, i avsikt att få fart på turismen igen.

Regeringen räknar med att den mexikanska tillväxten sjunker med upp till fyra procent i år till följd av den kollapsade mexikanska exporten till USA. Till det kommer influensautbrottet som leder till en nedgång i tillväxten på mellan 0,3 och 0,5 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!