Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Masslakt ska stoppa svininfluensan

Nyheter | 02/05/2009 09:46

Länder tar till desperata åtgärder för att stoppa den fruktade svininfluensan.

Världen över råder panik över svininfluensan. Den nya pandemin som smittar allt fler för var dag. Från Mexiko Citys folktomma gator har den hittills tagit sig till Europa. Ansiktsmasker och influensavaccin är slutsålda och Världshälsoorganisationen WHO har höjt beredskapen till en femma på sin sexgradiga skala.

Och nu tar myndigheter till allt mer desperata åtgärder för att försöka stoppa svininfluensan. Och när människor hotas av sjukdomar som förs vidare genom djur är det just djuren som får lida. Vi såg det med galna kosjukan, vi såg det med fågelinfluensan och nu med svininfluensan. Egypten är först ut med att masslakta hundratusentals grisar och svin. Trots att det inte finns några rapporterade fall av svininfluensa i landet.

– Det här är bara i förebyggande syfte. Det kommer ta en månad kanske, säger Soud El Khouli på den egyptiska hälsovårdsmyndigheten, till CNN.

Men beslutet om masslakt har skapat raseri. Större delen av Egyptens grisar föds nämligen upp i slummen av fattiga kristna eftersom muslimer inte äter fläsk. Nu får de se sitt levebröd gå till nödslakt. WHO har uttryckt oro och anser att masslakten är onödig. I Egypten lever dock minnet av fågelinfluensan kvar. Så sent som förra veckan dog en liten pojke till följd av sjukdomen och totalt har ett tjugotal människor avlidit i fågelinfluensa.

Cnn i Egypten:

Skrivet av: