Bonde smittade grisar med influensa

Kanadensiska grisar smittades av resande bonde från Mexiko.


Kanadensiska grisar har i test visat sig bära H1N1-virus, det virus som ligger bakom influensaepidemin som brutit ut i Mexiko och sedan spritt sig till tiotals länder i världen. De tros ha smittats av en bonde som semestrat i Mexiko.

Virusfyndet gjordes i provinsen Alberta. Myndigheter i Kanada uppger att det inte påverkar landets försörjning av griskött, skriver Reuters. Världshälsoorganisationen WHO skriver på sin hemsida att det är riskfritt att äta väl genomstekt eller kokt griskött.

De smittade grisarna har troligen fått viruset från en bonde som nyligen återvänt från Mexiko, uppger den kanadensiska livsmedelsmyndigheten CFIA. Vicedirektören hos myndigheten Brian Evans sa han hört om sådant tidigare, skriver AFP.

– Influensa är vanligt hos grisar och det är känt att influensavirus har överförts från människa till gris.

Evans säger att viruset betett sig som virus gjort i grisflockar på andra håll i världen. Men det är första gången hans myndighet rapporterat smittspridning från människa till gris i Kanada.

I karantän

Enligt Reuters är grisarna åter friska eller håller på att bli friska. CNN uppger att också bonden är på bättringsvägen. Grisflocken där fyndet gjordes har satts i karantän, säger den kanadensiska myndigheten för livsmedelskontroll FIA. Möjligheten att djuren skulle kunna sprida viruset till människor är avlägsen, enligt FIA.

Frågan har varit omstridd huruvida båda grisar och människor kan drabbas av samma influensa som vållas av H1N1-viruset. Ett tag kallades influensan allmänt svininfluensa. Kritiker tycker att det begreppet borde avskaffas för att den nu aktuella influensan inte skulle ha något med grisar att göra.

Kulmen

Det pågående influensautbrottet föreföll under lördagen ha kulminerat, sedan rapporterna om nya smitt- och dödsfall blivit allt glesare. Internationella hälsovårdsmyndigheter började då också luta åt att influensan inte är så allvarlig som de först befarade. WHO:s larmnivå för eventuell pandemi ligger kvar på steg fem på organisationens sexstegade larmtrappa. Men WHO avråder på sin hemsida inte från resor utomlands och anser inte att gränser bör stängas för att hindra spridning.

Mexikanerna, hårdare drabbade än de flesta av sjukdomsutbrottet, fick ett veckoslut som präglades av begränsat uteliv. Landets ekonomi har också försatts på sparlåga för att så många som möjligt ska hålla sig hemma. Samtidigt minskade antalet svårt influensasjuka som söker vård i landet.

17 döda

Enligt statistiken på WHO:s hemsida har 16 människor dött av svininfluensa i Mexiko där omkring 400 smittfall har konstaterats i laboratorieprov. H1N1-virus har fastställt i minst 16 länder jorden runt - i de flesta har det varit enstaka fall. Sammanlagt är det officiellt 658 smittfall, varav de flesta i Mexiko, omkring 400, USA, 160 inklusive ett dödsfall, och Kanada, 51. I Europa har Spanien och Storbritannien flest smittfall, 13 respektive 15.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!