Krimbron började brinna tidigt under lördagsmorgonen.
Krimbron började brinna tidigt under lördagsmorgonen. - Foto: TT, Twitter

Video visar: Här brinner Krimbron för fullt – kan vara välplanerad attack

En brand har brutit ut på en viktig väg- och järnvägsbro som förbinder Krim med Ryssland, meddelar ryska myndigheter under lördagen. Enligt ryska uppgifter ska branden ha orsakats av en bilbomb.


Fakta: Kertjbron

Kertjbron invigdes i maj 2018 och är Europas längsta bro. Den har setts som ett av president Vladimir Putins stora prestigeprojekt, då den knöt ihop den annekterade Krimhalvön med det ryska fastlandet.

Bron är över 18 kilometer lång och är öppen för både tåg- och biltrafik. Enligt ryska källor passerar 15 000 bilar dagligen.

Byggprojektet kostade 228 miljarder rubel, vilket 2018 motsvarande drygt 30 miljarder kronor. Bron löper från den ryska Krasnodar-regionen till staden Kertj på Krim, över sundet mellan Svarta havet och Azovska sjön.

Krimhalvön ligger i Svarta havet, kopplad till det ukrainska fastlandet endast via det smala Perekopnäset. Krim är till ytan något mindre än Småland och har cirka 2,3 miljoner invånare.

Branden bröt ut under lördagsmorgonen, strax efter klockan 6 lokal tid. Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria, som hänvisar till landets anti-terrorkommitté, sprängdes en lastbil på bron som i sin tur antände bränsletankar på ett närliggande tåg.

Branden på Krimbron en "välplanerad attack"

Enligt kommittén ska även två körfält ha förstörts, och även Krims järnvägstjänst har meddelat att ett tåg fattat eld. Uppgifterna har dock inte verifierats av oberoende källor.

BBC har intervjuat en explosionsexpert, som säger att branden troligtvis inte orsakats av en raket – men att en "välplanerad attack underifrån skulle kunna vara orsaken".

Bron, som byggdes på order av Rysslands president Vladimir Putin, är en viktig transportlänk för att transportera militär utrustning till ryska soldater i Ukraina.

En tank med bränsle som fattat eld

Trafiken har stängts av på väg- och järnvägsbron som öppnades 2018. Troligen är det en tank med bränsle som har fattat eld, rapporterar den ryska statligt styrda ryska nyhetsbyrån Tass. Enligt ryska statliga nyhetsbyrån RIA har tre personer omkommit i explosionen.

Kertjbron mellan Ryssland och Krim har byggts av Ryssland och ses av många som en symbol för Rysslands ockupation av Krim.

Flera bilder och videoklipp som sprids på sociala medier visar hur en stor del av bron brinner, och en sektion som har kollapsat:

Enligt det ryska transportdepartementet öppnade bron delvis för trafik igen under lördagseftermiddagen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!