Obamas dilemma - fast i homodebatt

Den amerikanske presidenten har fått sin första stora infekterade fråga på bordet.


Homosexualitet är ett stort tabu i den amerikanska armén. Det har flera soldater fått erfara på senare tid. En av dessa skrev därför ett brev till Barack Obama efter att ha fått sparken för sin sexuella läggning. Den kvinnliga löjtnanten Sandy Tsao krävde att Obama ska uppfylla sitt vallöfte och modernisera den två miljoner man starka försvarsmakten. Obama, som själv vill stoppa militärens rätt att avskeda dem som avslöjas som homosexuella, var inte sen med att svara på Tsaos vädjan.

I ett handskrivet brev skriver Obama så här:

"Sandy - tack för det underbara och eftertänksamma brevet. Det var på grund av fantastiska amerikaner som du som jag bestämde mig för att ändra vår nuvarande politik. Det kommer ta tid (förslaget måste få stöd i kongressen) men jag avser att hålla mitt löfte."

Obama har insett att frågan är mer infekterad än han någonsin kunde ha trott. I dag använder sig den amerikanska militären av regeln "Don't ask, don't tell" som infördes under Bill Clintons tid som president. Mottot innebär att ingen ska bli utfrågad om sin homosexualitet samtidigt som ingen ska "komma ut".

Sedan mottot "Don't ask, don't tell" infördes 1993 har över 12 000 anställda fått sparken. Frågan är nu hur länge det egentligen dröjer innan Obama verkligen kavlar upp ärmarna och tar tag i problemet.

Men en sak står klar redan nu - Obama kommer att möta enormt motstånd.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.