Lördag 25 Sep
Stockholm

Homosexuella mördas i Irak

Förföljelser, trakasserier och mord hör till vardagen för homosexuella i Irak

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan december förra året har ett 60-tal homosexuella mördats i Irak, enligt mäniskorättsaktivister som brittiska BBC har pratat med.

– Jag har många vänner som har mördats. 15-16 stycken, säger en anonym homosexuell man till BBC.

Nyheter24 skrev tidigare den här månaden om att mord på homosexuella i landet är ett stort problem. Men nu kommer alltså uppgifter som visar på att problemet är långt mer omfattande än så.

Enligt BBC understöds attackerna av religiösa företrädare i landet. I Sadr City i Bagdad använde Shejk Jassem al-Mutairi fredagsbönen som forum för hets mot homosexuella och uppmanade till attack mot "ett nytt fenomen som bedrivs av män som klär sig som kvinnor och är fjolliga".

I den shia-dominerade stadsdelen Sadr City förekommer affischer uppsatta på husväggar som namnger och pekar ut folk som homosexuella, med uppmaningar om att döda dem.

Enlig irakisk lag är homosexualitet inte förbjudet, men en videofilm tagen med mobilkamera visar hur poliser trakasserar en ung och vettskrämd pojke för att han har damunderkläder på sig. Filmen cirkulerar nu i Bagdad.

Från officiellt håll – från myndigheter, polis och religiösa företrädare – försäkras att de inte understödjer attackerna på homosexuella. Men ändå dyker det upp filmer som den här.

Video som visar trakasserier mot homosexuella

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela