Torsdag 6 Maj
Stockholm

Svensk shejk hugger av tjuvens hand

Brottet: stal kläder och pengar till ett värde av 800 kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"De är väldigt grova - riktigt hardcore."

Med kalashnikovs och sharialagar paralyseras invånarna i staden Kismayo i södra Somalia av skräckväldet.

I centrum står en terroristledare med svenskt medborgarskap - Sheikh Fuad Mohamed Qalaf. I tio års tid levde han i Sverige innan det blev för hett efter 11 september. Då tog han sig ur askan in i elden.

Ett inferno, förstås, där insatserna visserligen var höga, men väl värda utfallet: tyrannisk makt. Väl värd sitt pris om man är en maktfullkomlig fundamentalist.

I mars i år stenade den svenske al-Qaida-shejken Fuad Mohamed Qalaf en 13-årig flicka, Asho Duhalow, till döds för att hon inte hade råd med heltäckande klädsel.

På eftermiddagen, efter fredagsbönen i den lokala moskén i går, var det dags igen.

– Det var hemskt. Efter bönen berättade imamen tid och plats för den offentliga tortyren, säger en anonym källa med god insyn i det aktuella fallet, till Nyheter24.

– Denna gång var det en man som fick sin hand avskuren. Tusentals personer tittade på när mannen torterades på en mindre fotbollsplan. Bredvid den avlägsnade handen placerade de en koran.

Den fattige somaliern var utsvulten. Han fick syn på en olåst dörr till ett mindre hus. Väl inne tog han kläder och pengar till ett värde av cirka 800 kronor.

Något som Al-Shabaab - den militanta ungdomsgrenen av den somaliska islamiströrelsen Islamiska domstolarnas högsta råd - inte såg på med blida ögon. Rörelsen är tätt sammanflätad med al-Qaida. Och enligt flera källor finansieras de bland annat med pengar från nordiska länder.

För Nyheter24 berättar en svensksomalier från Rinkeby i Stockholm att utvecklingen i hans hemland är katastrofal. Och enligt honom är det personer från Pakistan, Afghanistan, Saudiarabien och andra arabiska länder som kommit till södra Somalia och kört ut de etiopiska trupperna.

Med vapen skickade från Eritrea och en finansiering genom så kallade hawalas, informella nätverk, från bland annat Sverige kunde Al-Shabaab köra ut de etiopiska trupperna i området.

Ett av de högsta hönsen bodde tio år i Sverige och skaffade sig fru och barn här.

– Han flydde från Sverige 2001. Nu är han chef för de här terrorgrupperna. Under sin tid i Sverige drev han en moské i Rinkeby i Stockholm.

Har du träffat honom?

– Ja, ja. Jag känner honom till och med. Han är en riktig hardcorekille. En läskig man som predikade jihad (heligt krig) i en moské i Rinkeby.

Och han är där nere nu och var med när somalierns hand avlägsnades på fredagen?

Ja. Alltså han är ju mycket högt uppsatt inom Al-Shabaab nuförtiden. Han är ingen att skoja med. När han bodde här åkte han till Afghanistan och krigade. Nu är han en sorts krigsherre inom Al-Shabaab i Somalia.

– Sedan, efter den elfte september 2001, blev det lite hett här. Han fick säkerhetstjänsten efter sig. Så han flydde härifrån till Somalia.

Finns moskén kvar i Rinkeby?

– Nej, den är stängd nu. Men under tiden den fanns predikade han hela tiden. Det var mycket grovt. Han pratade om jihad och att amerikaner och judar måste utplånas. Du vet, alla de här hardcoregrejerna.

– Han är en mycket skicklig retoriker och kunde trollbinda sina lyssnare i Rinkeby, säger svensksomaliern till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela