En 29-årig Malmöbo har erkänt penningsmuggling mellan Sverige och Danmark.
En 29-årig Malmöbo har erkänt penningsmuggling mellan Sverige och Danmark. - Foto: Christine Olsson/Johan Nilsson/TT

Malmöbo smugglade 109 miljoner med hjälp av kaffebönor

En 29-årig Malmöbo har erkänt att han smugglat motsvarande 109 miljoner svenska kronor i kontanter från Danmark till Sverige. För att lura tullhundarna hade han kaffebönor stående bredvid pengarna i ett dolt utrymme i bilen.


Totalt har mannen gjort 37 smugglingsresor över Öresund under fem månaders tid. För varje resa fick han 10 000 kronor i ersättning av uppdragsgivaren, hans tidigare chef på kaféet i Malmö där han varit anställd som kock. Chefen liksom ytterligare två personer är också häktade i målet.

— Han sade till mig att kaffebönorna var placerade där för att inte hundarna skulle kunna känna lukten av pengar.

Döms till tre års fängelse för penningtvätt

Under en resa den 14 juni blev han avslöjad och nu har Köpenhamns tingsrätt kommit fram till att han ska dömas till tre års fängelse för penningtvätt. Domstolen konstaterar att han var medveten om att pengarna kom från illegal verksamhet.

Åklagaren, som hade velat se ett ännu längre straff, tryckte särskilt på att det handlade om ett stort antal resor och en organiserad verksamhet.

Penningtvätten har avslöjats i ett dansk-svenskt polissamarbete. Under rättegången har det inte framgått vilken typ av kriminell verksamhet som genererat pengarna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!