Ikea har höjt sina priser i Storbritannien.
Ikea har höjt sina priser i Storbritannien. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Johan Nilsson/TT

Starka reaktioner på Ikeas prishöjningar: "Vidrigt"

Ikea har, i Sverige, flaggat för att man kan komma att höja priserna i framtiden. I Storbritannien har dock flera varor redan blivit betydligt dyrare – något som fått kunder att reagera i sociala medier.


Det var i förra veckan som Anna Hallqvist Gedda, finanschef hos Ikea Sverige, uppgav att det inte kan uteslutas att möbeljätten behöver höja sina priser i framtiden.

— Osäkerheten är för stor, och vi kommer anpassa vår verksamhet efter den verkligheten så det är möjligt att vi kan behöva att höja priserna, sade hon då, vilket Nyheter24 rapporterade om

Samtidigt stod det klart att Ikea i Sverige, veckan dessförinnan, sänkt priserna på 80 produkter. 

Ikeas talesperson i Storbritannien: "Inte immuna"

I Storbritannien har man i stället sett kraftiga prishöjningar på en rad produkter. Bland annat har priset på matgruppen Jokkmokk, med ett bord och fyra tillhörande stolar, stigit med 80 procent sedan oktober 2021 – från 99 pund, alltså drygt 1245 svenska kronor, till 179 pund, vilket motsvarar 2252 svenska kronor.

Även soffan Glostad, sängstommen Brimnes och dagbädden Fyresdal har blivit dyrare, enligt Sky News.

"Vi är inte immuna mot den makro-ekonomiska utveckling som företag, återförsäljare och allmänheten står inför", säger en talesperson för Ikea, enligt Metro, och uppger vidare att prishöjningarna bland annat beror på ökade materialkostnader och inflationen.

Prishöjningarna väcker starka reaktioner

När Metro delade med sig av nyheten om att vissa produkter blivit dyrare lät reaktionerna inte vänta på sig i sociala medier.

"Ikea gjorde möbler av billigt material som du fick sätta ihop själv för att spara pengar, men nu kommer du betala lika mycket som hos en vanlig möbelaffär fastän det är billigt producerat och fastän du måste montera ihop det?", skriver en person i ett inlägg på Twitter.

"Det är vidrigt", skriver en annan på Twitter som uppger att en garderob hon tittat på hos Ikea, men då i USA, stigit med tusentals kronor.

Vissa går till och med så långt som att säga att de inte längre tänker handla hos möbeljätten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!