Utredare inspekterar gränden där Halloweenfestligheterna spårade ur och minst 154 människor, de flesta unga, dog.
Utredare inspekterar gränden där Halloweenfestligheterna spårade ur och minst 154 människor, de flesta unga, dog. - Foto: TT

Svenske Hamlet: Finns en ilska

Sydkorea sörjer offren för helgens tragedi. Men i sorgen finns också en ilska.Redan veckorna innan fanns det varningar för trängsel i området, säger svenske Hamlet Talje Willoughby, som hamnade mitt i tragedin.


Minst 154 personer dog under helgens Halloween-firande i Seoul. Hamlet Talje Willoughby, 26 år och från Göteborg, råkade rakt in i kaoset. Knappt två dygn senare har han fortfarande svårt att ta in det som hände.

— Det låg kroppar uppradade överallt. Det var väldigt svårt och tufft att se så många döda. Jag hade aldrig tänkt att jag nånsin i mitt liv skulle behöva se något sådant.

Hamlet Talje Willoughby, 26, som hamnade mitt i helgens tragedi Seoul.

Han och hans vänner befann sig på en bar i närheten av nöjeskvarter Itaewon när flödet i mobilen plötsligt överöstes med bilder och videoklipp på gråtande, skräckslagna och skadade människor.

Hamlet Talje Willoughby insåg att han måste ta sig därifrån. Runt hörnet från baren där han satt konfronterades han med kaoset. Kropparna på gatan, polis och räddningstjänst som kämpade för att rädda liv, och bårarna som bars bort med de som redan var bortom räddning.

Känner ilska

Att det uppstår extrem trängsel på de trånga bar- och klubbgatorna i Itaewon är inte ovanligt berättar Hamlet Talje Willoughby.

— Även på helger när det inte är någon speciell tillställning är det väldigt svårt att ta sig fram. Vid större evenemang blir det ett galet tryck.

Men ändå har exempelvis musikfestivaler kunnat hållas i området tidigare utan större incidenter, framhåller han. Han känner en ilska över att myndigheterna inte lyckades hantera situationen.

— Det är så många unga som omkommer. Om det är trängseln som orsakat det, i ett område som vanligtvis har extrem trängsel, så är det klart att myndigheterna borde ha gjort någonting.

Han frågar sig om det hade gått att spärra av området och ha mer tillsyn.

Ödsligt i kvarteren

Hur så många kunde dö i trängseln har Hamlet Talje Willoughby svårt att förstå. Många rykten har varit i svang och han upplever att det varit svårt att sålla i informationen.

En av teorierna är att kaoset uppstod när en kändis sågs på en klubb i nöjeskvarteret – men det påstås också att en man med pistol orsakade panik och att de som dog egentligen blev förgiftade av godis eller dricka. Det har inte presenterats något stöd för teorierna och det finns inte heller några officiella bekräftelser.

Det är också svårt att veta om fler poliser och avspärrningar hade kunnat förhindra det tragiska förloppet, anser han.

— Redan veckorna innan fanns det varningar för trängsel i området. Det var ändå en del poliser på plats, men när det är flera hundratusen i ett område med ganska små gator så syns poliserna knappt.

Hamlet Talje Willoughby har inte varit tillbaka sedan kvällen då tragedin inträffade, men vänner har beskrivit de tidigare livliga nöjeskvarteren som ödsliga. Stämningen i staden är tung och dyster, säger han.

En veckas lång landssorg har utlysts i landet.

— Det är väl bra med en landssorg, att man ger det tid och låter folk bearbeta det och komma över det. Sedan måste myndigheterna ge svar på vad som hänt och efter det hur man undviker att det händer igen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

1 timme sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

2 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.

Hizbollah: Tiotals raketer avfyrade mot Israel

igår 22:02
Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah har avfyrat tiotals raketer mot ett militärt högkvarter i norra Israel som svar på israeliska räder mot byar i södra Libanon, uppger islamiströrelsen.