Stockholm

Ordbråk riskerar brittiskt avtal med Albanien

Inte lyhörd. Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman i tisdags.
Inte lyhörd. Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman i tisdags. Foto: TT

Den brittiska regeringen försöker få till ett avtal med Albanien om att kunna skicka tillbaka albanska migranter inom dagar från att de anlänt.Men Albaniens premiärminister protesterar mot britternas språkbruk och jämför regeringen med ett "dårhus".


Den brittiska inrikesministern Suella Braverman anklagade i måndags "kriminella albaner" för att överbelasta det brittiska asylsystemet och har tidigare pratat om en "invasion" av albaner till de brittiska öarna.

Migrationsminister Robert Jenrick fyllde i onsdags på med att "en mycket stor andel" av de albaner som kommer som ekonomiska flyktingar, "varav vissa har siktet inställt på kriminalitet".

Det har fått Albaniens premiärminister Edi Rama att gå i taket för vad han kallar galenskap från ministrarna.

— Att peka ut en grupp och prata om gangsters och kriminella låter inte... så brittiskt. Mer som skrik från ett dårhus, säger han enligt AFP och anklagar britterna för att skylla sitt eget misslyckande på Albanien.

"Under press"

För att få igenom sitt avtal försöker nu den brittiske premiärministern Rishi Sunaks regering att gjuta olja på vågorna.

— Jag är tacksam för det arbete Albanien gör och att de har skickat hit poliser som kan skynda på processen, säger klimatminister Graham Stuart till Sky News.

— Vi arbetar under press, och det kan leda till språkbruk som ibland är lite olyckligt och jag vill få fört till protokollet att vi är mycket tacksamma för den albanska regeringens samarbete, fortsätter han.

Dessutom har utrikesminister James Cleverly träffat Rama för enskilda samtal och säger att ministrarna var överens om att stoppa människosmugglare.

En fjärdedel av alla

Enligt Storbritannien utgör albaner mer än en fjärdedel av alla migranter som kommit till öarna i år – drygt 12 000 av totalt 38 000 fram till slutet av oktober.

Men det är fler personer än Albanien uppger har lämnat landet, och premiärminister Rama säger att många av de albaner som kommer har bott i andra europeiska länder, där de levt, arbetat och betalat skatt.

— Och albaner i Storbritannien arbetar hårt och betalar skatt. Britterna borde bekämpa kriminella gäng av olika nationaliteter och sluta diskriminera albaner, säger han enligt The Times.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.